Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Την απειλή της άμεσης απώλειας 16.000 θέσεων εργασίας, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, επικαλείται το ΙΟΒΕ τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό. Παρά το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έθεσε νομικό φρένο, διαπιστώνοντας σωρεία παραβάσεων της νομοθεσίας περί διαφάνειας.
Μάλιστα, το ΙΟΒΕ προτάσσει ως δέλεαρ και την δημιουργία 70.000 θέσεων εργασίας σε βάθος 17ετίας και κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, μιάμιση μονάδα παραπάνω από αυτό που προβλέπεται σε περίπτωση μη υλοποίησης της επένδυσης.
Στην παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης του ΙΟΒΕ για την αξιοποίηση του χώρου που αποδέσμευσε το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, τονίζεται ότι με τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών του Ελληνικού στον ανάδοχο όταν υπογραφεί η σύμβαση, αποφεύγεται η απώλεια περίπου 16.000 θέσεων εργασίας, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που θα έπρεπε να ληφθούν για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ζημιά.
Ακόμη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η πραγματοποίηση της επένδυσης θα δώσει κι ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη χώρα προσέλκυσης μεγάλων αμέσων ξένων επενδύσεων.
Μια εβδομάδα πριν πάντως, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) παρουσίασε την δική του ανάλυση της μελέτης πάνω στην οποία βασίστηκε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία η έκταση πωλήθηκε στο εν τρίτο της πραγματικής της αξίας και προβλέπεται η δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο “μπλόκαρε” την υπογραφή της σύμβασης με την Lamda Development διαπιστώνοντας σειρά παραβάσεων των αρχών περί διαφάνειας και ελεύθερου ανταγωνισμού.