Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

ΙΟΒΕ: Από 7,5% έως 10,5% η ύφεση το 2020

Αναθεωρελι επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας το 2020 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), προβλέποντας ότι στο «αισιόδοξο» σενάριο η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 7,5% ενώ στο «δυσμενές» θα αγγίξει το 10,5%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος για την οικονομία, ανέφερε ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο – κατά το οποίο δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση της πανδημίας – προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 7,5%, ενώ στο δυσμενές – κατά το οποίο θα υπάρξει και δεύτερο κύμα – η ύφεση θα φτάσει το 10,5%.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη εκτίμησή του ο ΙΟΒΕ προέβλεπε ύφεση 5% στο θετικό σενάριο και 9% προς 10% στο αρνητικό.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Βέττας, οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ αφορούν στην πραγματική ύφεση και οι ονομαστικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, στο «θετικό» σενάριο (ύφεση 7,5%), με αρνητικό πληθωρισμό στο 1,5-2%, οι απώλειες στο ΑΕΠ θα φτάσουν στο 9%, ενώ στο «αρνητικό» (ύφεση 10,5%) το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 13%.

HTML tutorial

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ επισήμανε ακόμα ότι η ανάπτυξη το 2021 δεν συνιστά βεβαιότητα, λέγοντας ότι «δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021 αλλά ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις». Παράλληλα, σημείωσε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί στροφή του οικονομικού μοντέλου.

Τέλος, αναλόγως τα σενάρια ο ΙΟΒΕ αναμένει ότι η ανεργία θα κινηθεί στο 19,5% έως το 20,5% και οι εξαγωγές θα μειωθούν από 20% έως 40%.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων