Ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος φτάνοντας στις 100,6 μονάδες (από 98,2 τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο), στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Έντονη είναι η βελτίωση στις κατασκευές και στη βιομηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται σημαντικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
H καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την ανεργία. Η ανάκαμψη του δείκτη καθόλη τη διάρκεια του 2017 είναι συμβατή με τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με την προσδοκία ότι ο ρυθμός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσημείωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σημασία που είχε η άμβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή πορεία του προγράμματος, όπως σε κάποιο βαθμό και την καλή πορεία του τουρισμού. Αυτοί είναι και οι ισχυρότεροι παράγοντες στην τρέχουσα περίοδο και, παρά τις δυσμενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται να διαμορφώνονται προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομίας, έστω και με μικρότερο ρυθμό από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Αναλυτικότερα, στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ανακάμπτουν, όπως συμβαίνει και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.
Στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται, αν και από χαμηλό επίπεδο στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, αντίθετα με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται αποκλιμάκωση του σχετικού δείκτη στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται θετικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, όμως οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της εξασθενούν.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική βελτίωση του δυσμενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας όμως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποταμίευσης να παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Περαιτέρω βελτίωση οικονομικού κλίματος στην ΕΕ, σταθερότητα στην Ευρωζώνη
Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, η οποία επί της ουσίας ξεκίνησε το περυσινό φθινόπωρο, σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Έτσι, ο δείκτης αυξάνεται κατά 1,1 μονάδες και στις δύο ζώνες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στις 113 μονάδες σε αμφότερες τις ζώνες, στην καλύτερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2007.
Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται από τη βιομηχανία (+1,6), τις κατασκευές (+1,6) και το λιανικό εμπόριο (+1,4), αφού στις υπηρεσίες (+0,2) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,3) καταγράφεται σχετική σταθερότητα. Σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε σε όλες και περισσότερο στην Ολλανδία (+1,9) και την Ιταλία (+1,8), ακολουθούμενο από μικρότερη άνοδο στην Ισπανία (+0,6) και οριακά στην Γερμανία (+0,5) και την Γαλλία (+0,4).
Η βελτίωση του κλίματος σε επίπεδο ΕΕ εναρμονίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αντίστοιχες μεταβολές των τομέων στην Ευρωζώνη, ενώ σε επίπεδο χωρών, καταγράφεται οριακή πτώση στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,4) και βελτίωση του κλίματος στην Πολωνία (+2,1). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις υπηρεσίες, όπου καταγράφεται οριακή επιδείνωση και το την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία και βελτιώνεται ήπια.