Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

ΙΟΒΕ: Υποχώρησε το Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Οριακή υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο αλλά αισθητή επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΙΟΒΕ. Παράλληλα καταγράφηκε ήπια άνοδος επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, 86,4 μονάδες από 85,6 τον Αύγουστο και αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 10,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Σημειώθηκε δε, οριακή μείωση 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, αλλά σημαντικά μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου -7,3%.

Αναφέρεται επίσης ότι ενισχύθηκαν τα εξαγωγικά βιομηχανικά προϊόντα τον Ιούλιο (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών) κατά +7% (y-o-y) και συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος κατά 24,5% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Όπως επισημαίνεται οι νέες “πράσινες” επενδύσεις που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελούν βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, ενώ οικοδομούν μια διεθνή ενεργειακή πολιτική.

Οι επτά άξονες αυτών των πράσινων επενδύσεων αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ανακαινίσεις, ενεργειακές διασυνδέσεις και δράσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επέκταση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης και ανάπτυξη υποδομών, δράσεις και μέτρα για την προστασία της φύσης, απολιγνιτοποίηση, χωροταξικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και σε διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων