Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισόδου για τον πρώην προέδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και την οικογένειά του

Απαγόρευση εισόδου στον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και την οικογένειά του, επιβάλλουν οι ΗΠΑ, εξαιτίας εμπλοκής του σε υπόθεση διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της εμπλοκής του σε σημαντική υπόθεση διαφθοράς. Όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης, ο Μπερίσα ενεπλάκη σε κακή διαχείριση δημόσιου χρήματος, εμπλοκή σε δημόσιες διαδικασίες, χρήση της εξουσίας του για προσωπικό του όφελος, πλουτισμό συμμάχων και μελών της οικογένειάς του καθώς και ενέργειες διαφθοράς.

«Με αυτή την απόφαση, επιβεβαιώνω την ανάγκη για λογοδοσία και διαφάνεια στους δημοκρατικούς θεσμούς της Αλβανίας, στις κυβερνητικές διαδικασίες και τις ενέργειες των Αλβανών αξιωματούχων» προσθέτει.Εκτός από τον Μπερίσα οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση εισόδου στη σύζυγό του Λίρι Μπερίσα, τον γιο του Σκέλτσεν και την κόρη του Αργκίτα Μπερίσα Μαλτέζι.

«Αυτά τα πρόσωπα είναι ακατάλληλα να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ» αναφέρει.

Ο Μπερίσα υπήρξε πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 και διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013.

Με βάση την αμερικανική νομοθεσία εκτός από την απαγόρευση εισόδου παγώνουν και όλα τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμερικανική δικαιοδοσία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων