Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) ανέπτυξαν μια συσκευή που χρησιμοποιεί ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και μιμείται ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες ενός νεφρού. Δοκιμάστηκε με επιτυχία σε χοίρους για μια εβδομάδα χωρίς εμφανείς παρενέργειες ή προβλήματα.
Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ότι η συσκευή μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα τύπων νεφρικών κυττάρων και να συνδυαστεί με ένα άλλο όργανο για το φιλτράρισμα των αποβλήτων από το αίμα.
«Επικεντρωνόμαστε στην ασφαλή αναπαραγωγή των βασικών λειτουργιών ενός νεφρού», δήλωσε ο Σούβο Ρόι βιομηχανικός από το UCSF.
«Το βιοτεχνητό νεφρό θα κάνει τη θεραπεία για τους νεφροπαθείς πιο αποτελεσματική, πολύ πιο ανεκτή και άνετη», πρόσθεσε.
Μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι κάνουν αιμοκάθαρση αρκετές φορές την εβδομάδα. Μόλις 25.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και συχνά συνοδεύονται από σκληρές φαρμακευτικές θεραπείες για να διασφαλιστεί ότι το νέο νεφρό δεν θα απορριφθεί από τον οργανισμό.
Οι επιστήμονες πρόσθεσαν μεμβράνες πυριτίου για να προστατεύσουν τα νεφρικά κύτταρα από επιθέσεις και για να λειτουργεί η μικρή συσκευή αθόρυβα και αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα ένας βηματοδότης.
Η συσκευή, η οποία συνδέεται απευθείας με τα αιμοφόρα αγγεία και τις φλέβες, είναι κατασκευασμένη με καλλιεργημένα ανθρώπινα κύτταρα απó το επιθήλιο των εγγύς νεφρικών σωληναρίων τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των επιπέδων νερού και αλατιού στο σώμα.
Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν μηνιαίες δοκιμές σε ζώα, και αν είναι επιτυχείς, θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε νεφροπαθείς.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications».
ΠΗΓΗ: Science Alert
Πηγή: ertnews.gr