Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Κορυφώνεται το κυβερνοθρίλερ που είχε ξεσπάσει με το μεγάλο ριφιφί του «μάγου» των bitcoin Βίνικ. Μετά την σύλληψη του, οι ελληνικές αρχές πρέπει να απαντήσουν στο «ψυχροπολεμικό» δίλημμα που έχει δημιουργηθεί: Να εκδοθεί στις ΗΠΑ ή στην Ρωσία;
Ο 38χρονος Ρώσος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του στις 25 Ιουλίου 2017 στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 αναμένεται να εξεταστεί σε δημόσιο ακροατήριο το αίτημα έκδοσης που έχει υποβληθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και το αντίστοιχο των ρωσικών αρχών.
Το ιστορικό του μεγάλου ριφιφί
Ο Βίνικ θεωρείται – από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές και όχι μόνο – ο άνθρωπος πίσω από τη μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων, η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ζητήματα αξιοπιστίας του νομίσματος: την κλοπή 650.000 bitcoins από την πλατφόρμα Mt. Gox, το 2011.
Μάλιστα, ήταν μία ληστεία εισβολής σε υπολογιστή του ανταλλακτηρίου bitcoins και με ένα απλό copy – paste ο δράστης κατάφερε την κλοπή των κατάλληλων αρχείων. Βάσει του Δικτύου Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (FinCen), ο Βίνικ κατά τη χρονική περίοδο 2011 έως το 2014, κατάφερε να ξεπλύνει περισσότερα από 300.000 bitcoins.
Το κατηγορητήριο από τις ΗΠΑ
Οι αρχές των ΗΠΑ τον χαρακτηρίζουν ως ένα από τα αρχηγικά μέλη οργάνωσης που διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγών ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, η οποία μετά τη σύλληψη του 38χρονου βρίσκεται εκτός σύνδεσης, λόγω της έρευνας που διενεργούν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές.
Βάσει των εγγράφων που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ανταλλαγής bitcoins πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο 38χρονος Ρώσος κατέληξε μεγάλο μέρος των «κλοπιμαίων» που αφαιρέθηκαν από την Mt. Gox, η οποία ως το 2014 διαχειριζόταν το 70% του όγκου των συναλλαγών bitcoin παγκοσμίως, αλλά κατόπιν της επίθεσης που δέχτηκε κήρυξε πτώχευση.
Το ελληνικό κατηγορητήριο
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, ο Βίνικ κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:
α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
Βάσει των μελετών που έχουν κάνει οι ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin».