Η αρμόδια ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή στις ΗΠΑ (DFPI) ανακοίνωσε σήμερα ότι η τράπεζα First Republic Bank (FRB) έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της, ενώ έχει επιτευχθεί μία συμφωνία για την πώληση της τράπεζας στην τράπεζα JPMorgan Chase & Co.
Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες.
Η JPMorgan Chase & Co, θα εξαγοράσει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της FRB και όλες τις καταθέσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων καταθέσεων, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση η DFPI αλλά και η ίδια η JPMorgan.
«Η κυβέρνησή μας, μας προσκάλεσε όπως κι άλλους να επιταχύνουμε (τις διαδικασίες) και το πράξαμε», δήλωσε ο Τζέιμς Ντάιμον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. «Η οικονομική μας ευρωστία, οι ικανότητές μας και το επιχειρηματικό μοντέλο μας, μας επέτρεψαν να καταρτίσουμε μία πρόταση προσφοράς για την υλοποίηση της μετάβασης, με με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε τα κόστη για το Ταμείο Ασφάλισης των Καταθέσεων (DIF).
Η διάσωση της τράπεζας καταγράφεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, μετά από την κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, αφού προηγήθηκε η μείωση των καταθέσεων που είχαν στο ενεργητικό τους, ωθώντας της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να παρέμβει, με τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση των αγορών.
Σημειώνεται ότι η First Republic βρισκόταν ήδη από τον περασμένο μήνα στο επίκεντρο των ανησυχιών λόγω της τραπεζικής κρίσης, ενώ είχαν εκφραστεί εκτιμήσεις ότι θα ήταν η επόμενη στο ντόμινο των καταρρεύσεων.
Η First Republic, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ιδρύθηκε το 1985 και είναι η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, με γραφεία στην Καλιφόρνια αλλά και στην ανατολική ακτή (Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ, Φλόριντα) καθώς και στις Πολιτείες Όρεγκον, Ουάσιγκτον και Ουαϊόμινγκ.
Μέχρι τα μέσα του 2021 την διοικούσε αποκλειστικά ο ιδρυτής της, Τζιμ Χέρμπερτ, ο οποίος πλέον παραχώρησε τη θέση του στον γενικό διευθυντή Μάικ Ρόφλερ αλλά παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Κατέγραφε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, από χρόνο σε χρόνο: στα τέλη του 2010 το ενεργητικό της ανερχόταν σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά στα τέλη του 2022 έφτανε τα 212 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το προφίλ της εύπορης πελατείας της ωστόσο μετατράπηκε σε αδυναμία, μετά τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της Silfergate, τραπεζών που είχαν επενδύσει σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες – στον τεχνολογικό τομέα η SVB, στα κρυπτονομίσματα οι δύο άλλες.
Πηγή:https://www.kathimerini.gr/economy/international/562396513/ipa-katerreyse-i-first-republic-bank-stin-jpmorgan-pernoyn-oi-katatheseis/