Ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα θα επιχειρήσει να μείνει 100 ημέρες κάτω από το νερό, προκειμένου να διαπιστώσει τις επιπτώσεις που θα έχει η πολυήμερη έκθεση σε ακραία πίεση, στο σώμα του. Ο Τζόζεφ Ντιτούρι θα μείνει περίπου 9 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ένα βιότοπο 100 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο Key Largo της Φλόριντα.
Μια επιστημονική ομάδα θα παρακολουθεί την υγεία του 55χρονου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του πειράματος. Ο Ντιτούρι θα υποβληθεί σε μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις, υπερήχους και ηλεκτροκαρδιογραφήματα, καθώς και εξετάσεις βλαστοκυττάρων. Οι γιατροί θα μελετήσουν επιπλέον τις επιπτώσεις που θα έχει η απομόνωση στην ψυχική υγεία του καθηγητή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κάτω από το νερό είναι 73 ημέρες και ανήκει σε δύο καθηγητές από το Τενεσί.
«Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει μείνει ποτέ τόσο πολύ κάτω από το νερό, οπότε θα παρακολουθούμαι στενά», δήλωσε ο Ντιτούρι. «Αυτή η μελέτη θα εξετάσει κάθε τρόπο με τον οποίο αυτό το ταξίδι θα επηρεάσει το σώμα μου, αλλά εκτιμώ ότι η υγεία μου θα βελτιωθεί λόγω της αυξημένης πίεσης», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής βασίζει τη θεωρία του στα συμπεράσματα μιας μελέτης όπου τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε αυξημένη πίεση διπλασιάστηκαν μέσα σε πέντε ημέρες. Αυτό δείχνει ότι η αυξημένη πίεση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και να αποτρέψει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.
Ο καθηγητής υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για 28 χρόνια ως αξιωματικός καταδύσεων κορεσμού. Το 2012, αφού αποστρατεύτηκε, ξεκίνησε το διδακτορικό του θέλοντας να μάθει περισσότερα για τις εγκεφαλικές κακώσεις.
«Πολλοί συνάδελφοί μου στο στρατό υπέστησαν εγκεφαλικές κακώσεις και θέλησα να δω πώς θα μπορούσα να τους βοηθήσω», δήλωσε.
«Ήξερα καλά ότι η υπερβαρική πίεση μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική ροή αίματος και υπέθεσα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εγκεφαλικών κακώσεων. Υποθέτω ότι η εφαρμογή των γνωστών μηχανισμών δράσης της υπερβαρικής ιατρικής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών», εξήγησε ο καθηγητής.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής των 100 ημερών ο Ντιτούρι θα δοκιμάσει νέες τεχνολογίες, όπως ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε ένας συνάδελφός του και το οποίο μπορεί να ελέγξει τον ανθρώπινο οργανισμό για ασθένειες και να διαπιστώσει αν χρειάζεται κάποιο φάρμακο.
«Όλα όσα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε βρίσκονται εδώ στον πλανήτη», τόνισε. «Υποψιάζομαι ότι η θεραπεία για πολλές ασθένειες μπορεί να βρίσκεται σε ανεξερεύνητους οργανισμούς που ζουν στους ωκεανούς. Για να το ανακαλύψουμε, χρειαζόμαστε περισσότερους ερευνητές».
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering