Νέες κυρώσεις σε 16 κινεζικές και ρωσικές εταιρείες που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας επέβαλαν οι ΗΠΑ, την ώρα που έρχονται στο φως πληροφορίες ότι ο ΟΗΕ ερευνά την αποστολή φορτίων από την Πιονγιάνγκ προς συριακή υπηρεσία αρμόδια για χημικά όπλα.
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν είπε ότι οι κυρώσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απομόνωση της Πιονγιάνγκ εν μέσω εντάσεων για τις πρόσφατες πυραυλικές της δοκιμές.
«Είναι απαράδεκτο άτομα και εταιρείες στην Κίνα, τη Ρωσία και αλλού να επιτρέπουν στη Βόρεια Κορέα να δημιουργεί εισοδήματα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και για την αποσταθεροποίηση της περιοχής», ανέφερε σε δήλωσή του. «Λαμβάνουμε μέτρα που συνάδουν με τις κυρώσεις του ΟΗΕ για να δείξουμε ότι υπάρχουν συνέπειες για όσους αψηφούν τις κυρώσεις και παρέχουν στήριξη στη Βόρεια Κορέα και για να αποτρέψουμε παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.»
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τις 16 εταιρείες και τα άτομα, που έβαλε στο στόχαστρό της, ότι κάνουν μπίζνες με εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί παλαιότερα κυρώσεις, ότι συνεργάζονται με τον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Κορέας, ότι βοηθούν στην εξαγωγή εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό από το κομμουνιστικό καθεστώς κι ότι λειτουργούν ως δίοδοι της Πιονγιάνγκ στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.
Στις 16 εταιρείες και άτομα, που επεβλήθησαν οι κυρώσεις, περιλαμβάνονται έξι κινεζικές εταιρείες, δύο οργανισμοί με έδρα τη Σιγκαπούρη που εμπλέκονται στην πώληση πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, τέσσερις Ρώσοι υπήκοοι και μια κατασκευαστική εταιρεία που έχει την έδρα της στη Ναμίμπια.
Η Μόσχα ετοιμάζει αντίποινα
Ο τελευταίος γύρος αμερικανικών κυρώσεων συμπίπτει με το ψήφισμα προ ημερών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύει εξαγωγές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, μολονότι οι κυρώσεις αυτές εγκρίθηκαν ομόφωνα από όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Μόσχα απέρριψε χθες τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος των υπηκόων της και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα.
«Αρχίζουμε να μελετούμε μέτρα αντιποίνων, που είναι αναπόφευκτα σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι «ακούγονται ελάχιστα πειστικές οι αμερικανικές δηλώσεις σχετικά με την επιθυμία για σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων.»
Οι κυρώσεις προβλέπουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να διαθέτουν οι 16 εταιρείες και τα άτομα στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύουν στους Αμερικανούς να κάνουν μπίζνες μαζί τους.
Ο Τίλερσον επαινεί την αυτοσυγκράτηση της Πιονγιάνγκ
Ο τελευταίος γύρος των κυρώσεων ανακοινώθηκε την ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαιρέτιζε την αυτοσυγκράτηση της Βόρειας Κορέας μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Χαίρομαι που βλέπω ότι το καθεστώς στην Πιονγιάνγκ επέδειξε κάποια αυτοσυγκράτηση, που δεν έχουμε δει στο παρελθόν», είπε ο Ρεξ Τίλερσον. «Ελπίζουμε να είναι η απαρχή του σήματος που περιμένουμε ότι είναι έτοιμοι να περιορίσουν την κλιμάκωση της έντασης, τις προκλητικές τους ενέργειας και να βρούμε ίσως το δρόμο για διάλογο κάποια στιγμή στο μέλλον.»
ΟΗΕ: Αναχαιτίστηκαν βορειοκορεατικά φορτία προς συριακή υπηρεσία αρμόδια για χημικά όπλα
Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters αποκάλυπτε ότι, σύμφωνα με εμπιστευτική αναφορά των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στις παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, το τελευταίοι εξάμηνο αναχαιτίστηκαν δύο βορειοκορεατικά φορτία με παραλήπτη υπηρεσία της συριακής κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα χημικών όπλων της χώρας.
Η αναφορά αυτή, που συντάχθηκε από επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών του ΟΗΕ, υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νωρίτερα μέσα στον μήνα και έφτασε στο Reuters τη Δευτέρα. Δεν περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πού έλαβαν χώρα οι αναχαιτίσεις, ή τι ακριβώς περιείχαν τα φορτία αυτά.
«Η επιτροπή διερευνά φερόμενη συνεργασία πάνω σε απαγορευμένα χημικά και συμβατικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους μεταξύ Συρίας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας», γράφουν οι ειδικοί στην 37 σέλιδη αναφορά τους.
«Δύο χώρες-μέλη σταμάτησαν φορτία με προορισμό τη Συρία. Άλλη μια χώρα- μέλος πληροφόρησε την επιτροπή πως τα αγαθά αυτά εντάσσονταν στο πλαίσιο ενός συμβολαίου της KOMID με τη Συρία», σύμφωνα με την ίδια αναφορά.
Η KOMID (Korea Mining Development Trading Corporation) έχει συμπεριληφθεί σε «μαύρη λίστα» του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 2009 και θεωρείται ως ο κύριος φορέας της Πιονγκγιάνγκ για εμπόριο όπλων και εξαγωγές εξοπλισμού που σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους και συμβατικά όπλα.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ ανέφεραν πως οι δραστηριότητες μεταξύ Συρίας και Βόρειας Κορέας που διερευνώνται περιλαμβάνουν συνεργασία στα προγράμματα πυραύλων Scud της Συρίας και τη συντήρηση και επισκευή συριακών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας.