Στον απόηχο της διαρροής απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα νέο πρόβλημα προκύπτει για τις ΗΠΑ που καλούνται να βρουν τόσο αυτούς που ευθύνονται για τη δημοσίευση κρατικών μυστικών της χώρας όσο και να διαχειριστούν τα προβλήματα που δημιούργησε στις σχέσεις τους με χώρες συμμάχους και αντιπάλους το περιεχόμενο αυτών.
Τόσο το Πεντάγωνο όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκονται σε εμφανή αμηχανία καθώς στα στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται στρατιωτικές πληροφορίες σχετικές με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και για μια σειρά από τρίτα κράτη, όπως η Αίγυπτος, η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Καναδάς κ.α. Τα ερωτήματα που γεννά η διαρροή είναι πολλά, όμως ένα από τα θεμελιώδη έχει να κάνει με τη σκοπιμότητα εκείνου που κοινοποίησε έγγραφα με τη σήμανση «Άκρως Απόρρητο» στο διαδίκτυο. Πρόκειται για πληροφόρηση ή για παραπληροφόρηση -όπως το θέτουν τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι New York Times.
Τα έγγραφα, που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τη Μόσχα, καθώς αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό, σχολίασαν αμερικανικά ΜΜΕ.
Για «διασπορά παραπληροφόρησης» κάνει λόγο η Βρετανία
Χθες Tρίτη (11/4) το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι «ανακριβείς» και μπορεί να αποτελούν μέρος προσπάθειας για τη διασπορά «παραπληροφόρησης».
Ωστόσο μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το δημόσιο δίκτυο BBC και η εφημερίδα The Guardian, αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα, που μοιάζουν αυθεντικά, υποδεικνύουν ότι ως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν «ανεπτυγμένα» τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος στην Ουκρανία, μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους άλλων δυτικών κρατών. Ήταν σχεδόν διπλάσια από τα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών (14) και των γαλλικών (15) ειδικών δυνάμεων.
Τα έγγραφα, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, δεν ξεκαθαρίζουν ούτε πού ακριβώς ήταν ανεπτυγμένα τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, η Βρετανία συνεισέφερε στην εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τα έγγραφα ενδέχεται να αναρτήθηκαν αρχικά σε εξυπηρετητή της πλατφόρμας Discord, που είναι δημοφιλής μεταξύ των θιασωτών βιντεοπαιχνιδιών, και να παρέμειναν εκεί χωρίς να τα προσέξει κανείς ώσπου άρχισαν να κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν φέρει σε αμηχανία αρκετές κυβερνήσεις στη Δύση, ιδίως αυτή των ΗΠΑ.
A YouTuber’s irreverent Discord server is the center of a crisis over leaked Pentagon docs.
“It was just spread onto the nicheiest, nerdiest parts of the internet,” said the YouTuber, wow_mao. He was surprised by the sudden attention.
W/@stuartathompsonhttps://t.co/lYdnjdajHQ— Kellen Browning (@Kellen_Browning) April 11, 2023
Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον αναμένει να κυκλοφορήσουν κι άλλα τέτοια έγγραφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως «η αλήθεια και η τίμια απάντηση στην ερώτησή σας είναι: δεν ξέρουμε. Κι αν μας ανησυχεί αυτό; Εσείς τι λέτε;».
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι «θα σηκώσουμε κάθε πέτρα για να ανακαλύψουμε ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την διαρροή των απόρρητων εγγράφων».
Η διαρροή των μυστικών εγγράφων, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα New York Times, αφορά κατά κύριο λόγο εκτιμήσεις και αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης για συμμάχους της Ουάσιγκτον.
Μέσα στα διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρρευσαν περιέχεται και αναφορά για τον κρυφό σχεδιασμό της Αιγύπτου να προμηθεύσει 40.000 πυραύλους στην Ρωσία. Εάν η πληροφορία επαληθευτεί, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και σημαντικός αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ