Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

ΗΠΑ- Πολωνία: Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπέγραψε σήμερα στην Βαρσοβία τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA) μεταξύ ΗΠΑ- Πολωνίας.

Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι με τον οποίο συζήτησε τους αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA) καθώς επίσης και την κατάσταση στη Λευκορωσία. Στη συνέχεια ο Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ υπέγραψαν την EDCA.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η πανδημία της Covid-19, η ασφάλεια των δικτύων 5G και μια νέα διμερής συμφωνία για την ανάπτυξη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας.

Με την EDCA, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία στους 5.500 τουλάχιστον. Το ετήσιο κόστος για την Πολωνία θα ανέλθει γύρω στα 500 εκατομμύρια ζλότι επιπλέον.

Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο PAP ο Μπλάζακ δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί στους 20.000.

Η επίσκεψη του Πομπέο στη Βαρσοβία έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του, κατά την οποία επισκέφθηκε επίσης την Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, προκειμένου να συζητήσει θέματα ενεργειακής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων