Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

ΗΠΑ: «Πονοκέφαλος» για το βαλιτσάκι με τα πυρηνικά –Πώς θα γίνει η παράδοση στον Μπάιντεν

Είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην δώσει το «παρών» στην ορκομωσία του διαδόχου του αλλά και να μην παραδώσει το λεγόμενο «πυρηνικό ποδόσφαιρο», δηλαδή το βαλιτσάκι με τους κωδικούς για τα πυρηνικά.

Με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να μην παρευρίσκεται στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, αυξάνονται οι ανησυχίες στο Πεντάγωνο, καθώς δεν πραγματοποιείται η παράδοση των κωδικών για τα πυρηνικά όπλα, το λεγόμενο βαλιτσάκι.

Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία προβλέπει την παράδοση της βαλίτσας με τους εξοπλισμούς και τους σχετικούς κωδικούς, από τον στρατιωτικό αξιωματούχο που βρίσκεται στο πλευρό του νυν προέδρου προς τον διάδοχό του όταν ορκιστεί.

Ο Τραμπ δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας, για πρώτη φορά από το 1869, διαλύοντας μιας παράδοση που κρατά από τον Τζον Φ. Κένεντι και δημιουργεί «πονοκέφαλο» στις υπηρεσίες ασφαλείας για την επιμέλεια του λεγόμενου «πυρηνικού ποδοσφαίρου».

Έτσι σήμερα, θα αλλάξει και η διαδικασία για την παράδοση της βαλίτσας με τους κωδικούς: Η κάρτα του Τραμπ για τους κωδικούς των πυρηνικών, το λεγόμενο «μπισκότο» θα ακυρωθεί στις 12:00 τοπική ώρα σήμερα (όταν σύμφωνα με το σύνταγμα λήγει η θητεία του) και την ίδια ώρα θα ενεργοποιηθεί εκείνη του Τζο Μπάιντεν.

Αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ: «Θα επιστρέψω» είπε στην τελευταία του ομιλία
Ο Ντικ Τσέινι- που διετέλεσε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και αντιπρόεδρος του Τζορτζ Μπους του νεότερου- είχε περιγράψει τη διαδικασία το 2013: «Κανείς δεν λέει λέξη. Μπροστά γίνεται η τελετή και πίσω υπάρχουν δύο τύποι με τις στολές τους. Την κατάλληλη στιγμή, ο στρατιωτικός συνεργάτης του απερχόμενου προέδρου γυρίζει και το παραδίδει στον νέο στρατιωτικό συνεργάτη».

Το «football»- συνοδεύει διαρκώς τον Αμερικανό πρόεδρο και περιλαμβάνει τα σχέδια για πυρηνική επίθεση, πρόσβαση στον έλεγχο των συστημάτων και τον μηχανισμό για την έγκριση των πυρηνικών κωδικών.

Η βαλίτσα πρόκειται για έναν μεταλλικό χαρτοφύλακα Zero Halliburton που καλύπτεται από δέρμα, βάρους περίπου 20 κιλών.

Με αυτή τη διαδικασία διασφαλίζεται ότι μόνο ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει έναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο.

Πηγή:https://sputniknews.gr/

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων