Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε μια δραματική ψηφοφορία, αφού κατάφαρε να καταπνίξει μια πολυήμερη εξέγερση από ένα μπλοκ ακροδεξιών συντηρητικών. Κατέλαβε τελικά το «σφυρί» σε μια ιστορική 15η προσπάθεια.
Μετά από 14 διαδοχικές ήττες και μια σειρά από παραχωρήσεις στους «αντάρτες», ο Mακάρθι κέρδισε αρκετές ψήφους για να γίνει ο 55ος πρόεδρος της Βουλής του έθνους, κερδίζοντας 216 ψήφους με 6 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν «παρών». Ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις εξασφάλισε για άλλη μια φορά την υποστήριξη και των 212 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του.
Η πολυπόθητη νίκη του ΜακΚάρθι έρχεται μετά από μια παρατεταμένη μάχη, τη μεγαλύτερη από το 1859, που παρέλυσε το νέο Κογκρέσο και αποκάλυψε βαθιά ρήγματα στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών της Βουλής. Είναι η πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα που η Βουλή απέτυχε να επιλέξει πρόεδρο στην πρώτη ψηφοφορία, ενώ σε τέσσερις ακόμη εκλογές για την προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ, χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ψηφοφορίες.
Ο Μακάρθι γιόρτασε τη νίκη του ως ένδειξη μιας ανανεωμένης θητείας των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να τους εκπροσωπήσει. Οι Δημοκρατικοί παρέμειναν ενωμένοι στην υποστήριξη του Τζέφρις, βουλευτή από τη Νέα Υόρκη, μέχρι την τελευταία ψηφοφορία. Σηματοδοτώντας το τέλος των τεσσάρων ετών του δημοκρατικού ελέγχου της Βουλής, ο Τζέφρις συνεχάρη τον ΜακΚάρθι για τη νίκη του καθώς προσβλέπει στις μελλοντικές εργασίες του 118ου Κογκρέσου.
Εντάσεις και παρά λίγο ξύλο στη Βουλή
«Ήταν μια μακρά εβδομάδα», παραδέχτηκε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πάτρικ Μακ Χένρι στην ομιλία του, προτείνοντας τον ΜακΚάρθι. «Ο πρόεδρος χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία ντροπή. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για χάος. Και κάποιοι την αποκάλεσαν ακόμη και καταστροφή. Αλλά λέγεται δημοκρατία».
Οι τελευταίες ώρες της εκλογικής διαδικασίας ήταν δραματικές. Ο ΜακΚάρθι ήλπιζε να κερδίσει το σφυρί στην 14η ψηφοφορία, αλλά δεν τα κατάφερε για μία ψήφο. Όταν έγινε σαφές ότι δεν θα τα καταφέρει, ξέσπασαν εντάσεις στο βήμα της Βουλής. Κάποια στιγμή, ο βουλευτής Μάικ Ρότζερς, Ρεπουμπλικανός από την Αλαμπάμα, έπρεπε να περιοριστεί σωματικά αφού φάνηκε έτοιμος να επιτεθεί στον βουλευτή Ματ Γκάετς, έναν Ρεπουμπλικανό από τη Φλόριντα και έναν ηγέτη του συνασπισμού κατά του ΜακΚάρθι.
Μπροστά σε μια εδραιωμένη αντιπολίτευση, ο Μακ Χένρι αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση μέχρι τη Δευτέρα. Αλλά οι διαπραγματεύσεις γύρισαν απότομα προς όφελος του Μακάρθι και οι Ρεπουμπλικάνοι γρήγορα ματαίωσαν τα σχέδιά τους, ζητώντας μια 15η ψηφοφορία που τελικά τερμάτισε το πολυήμερο αδιέξοδο. Σε μια ξέφρενη προσπάθεια να τερματιστεί το εσωκομματικό αδιέξοδο, ο Μακάρθι και οι σύμμαχοί του πέρασαν μέρες κάνοντας διαπραγματεύσεις με τους 20 σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς που του αντιτάχθηκαν στις πρώτες ψηφοφορίες.
Οι προοπτικές του Mακάρθι ενισχύθηκαν όταν η αίθουσα συνεδρίασε εκ νέου την Παρασκευή, με πολλούς από τους Ρεπουμπλικάνους αποστάτες να αλλάζουν γνώμη. Ανάμεσά τους ήταν ο Σκοτ Πέρι, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Ελευθερία της Βουλής και ηγέτης της ακροδεξιάς «εξέγερσης», ο οποίος είπε ότι τα στρατόπεδα είχαν φτάσει «στο πλαίσιο συμφωνίας» για πολλά από τα αιτήματα της ομάδας.
Οι προκλήσεις του Μακάρθι
Όταν η Βουλή επέστρεψε αργά το βράδυ της Παρασκευής, η διάθεση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ήταν εύθυμη. Ακόμη και η Μάργκαρετ Κίμπεν, της οποίας οι προσευχές έγιναν όλο και πιο έντονες, άνοιξε τη συνεδρίαση με ένα χαμόγελο: «Αγαπητέ Θεέ, μπορεί επιτέλους να βρεθούμε στο κατώφλι ενός νέου Κογκρέσου».
Ο Μακάρθι αντιμετωπίζει τώρα τη σημαντική πρόκληση να προσπαθήσει να κυβερνήσει σε ένα απείθαρχο Σώμα και με μια ισχνή πλειοψηφία. Η δυναμική της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής θα μπορούσε να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την προώθηση της νομοθεσίας που πρέπει να περάσει, όπως ένα πακέτο κρατικών δαπανών ή μια αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Mακάρθι κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του ως ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, εν μέρει προσπαθώντας να διατηρήσει την ειρήνη με τα ακροδεξιά μέλη. Ο αντίκτυπος αυτής της στρατηγικής αντικατοπτρίστηκε στη μακρά ψηφοφορία. Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της εκστρατείας του Μακάρθι ήταν η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν από τη Τζόρτζια που παύθηκε από τα καθήκοντά της στην επιτροπή λόγω των εξτρεμιστικών της απόψεων.
Καθώς ο Μακάρθι αναλαμβάνει καθήκοντα, ο χρόνος θα δείξει εάν οι παραχωρήσεις του σε ακροδεξιά μέλη θα είναι αρκετές για να τον κρατήσουν στο τιμόνι. Αν όχι, μια άλλη μάχη θα μπορούσε σύντομα να διαφανεί στον ορίζοντα.