Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

ΗΠΑ: Προσφυγή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ουισκόνσιν για να “μπλοκάρει” τον Μπάιντεν

Ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η καμπάνια επανεκλογής του στο ύπατο αξίωμα της χώρας προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας του Ουϊσκόνσιν προκειμένου να “μπλοκάρουν” την ανακήρυξη του αντιπάλου του στις εκλογές, Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως νικητή στην πολιτεία, με τον ισχυρισμό ότι περί τις 200.000 επιστολικές ψήφοι καταμετρήθηκαν “παρανόμως”.

Η προσφυγή αποτελεί την τελευταία μιας σειράς νομικών κινήσεων της καμπάνιας Τραμπ προκειμένου να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και έρχεται μία ημέρα μετά την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από την πολιτειακή κυβέρνηση του Ουϊσκόνσιν, με βάση την οποία οι 10 εκλέκτορες της πολιτείας αποδόθηκαν στον Τζο Μπάιντεν. Η νίκη του Δημοκρατικού υποψήφιου στην πολιτεία επετεύχθη με διαφορά περίπου 20.000 ψήφων.

Σύμφωνα με την αγωγή του μεγιστάνα και της καμπάνιας του, στην οποία αναφέρονται και τα ονόματα του κυβερνήτη του Ουϊσκόνσιν Τόνι Έβερς και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, οι εκλογικές επιτροπές στις κομητείες του Μιλγουόκι και του Ντέιν, που παραδοσιακά “κλίνουν” προς τους Δημοκρατικούς, δεν ακολούθησαν τις πρέπουσες διαδικασίες όσον αφορά τις επιστολικές ψήφους, ενώ δέχθηκαν χιλιάδες τέτοιες οι οποίες, σύμφωνα με την καμπάνια Τραμπ, έπρεπε να ακυρωθούν για διάφορους λόγους.

Το γραφείο του κυβερνήτη του Ουϊσκόνσιν δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Bloomberg για σχόλιο επί της αγωγής Τραμπ.

Ανάλογους ισχυρισμούς προέβαλε ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος και για την Πενσιλβάνια, ωστόσο αυτές απορρίφθηκαν από τα τοπικά δικαστήρια.

Ακόμη και χωρίς τους 10 εκλέκτορες του Ουϊσκόνσιν, ο Τζο Μπάιντεν διαθέτει 296 εκλέκτορες σε σύνολο 538, περισσότερους από τους 270 που χρειάζεται προκειμένου να εκλεγεί από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων πρόεδρος των ΗΠΑ στις 14 Δεκεμβρίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων