Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Νέος διπλωματικός πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, καθώς για τους δικούς τους λόγους η κάθε χώρα προχώρησε σε διακοπή της δυνατότητας έκδοσης βίζας. Το πρώτο βήμα έκανε η Αμερική, ενώ μετά από την απαγόρευση αυτή τον πόλεμο συνέχισε η Τουρκία που επέβαλλε τον ίδιο περιορισμό για τους Αμερικανούς πολίτες. Την ίδια ώρα που γίνεται αυτό η τουρκική λίρα κατρακυλάει σε ιστορικά χαμηλές τιμές.
Το ιστορικό
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ιστορικό του διπλωματικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, αλλά και οι αφορμές που βρήκαν οι δύο πλευρές προκειμένου να προχωρήσουν σε αναστολή της δυνατότητας έκδοσης θεώρησης για τους πολίτες τους.
Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έφτασε στο αποκορύφωμα με τη σύλληψη και την προφυλάκιση ενός εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.
Οι λόγοι του επεισοδίου
Από την πλευρά των ΗΠΑ υπάρχει οργή για τις κινήσεις του Ερντογάν να υποδεχθεί στην Άγκυρα τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είχε επισκεφθεί προηγουμένως τη Μόσχα, όπου είχε στρατηγικές συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Ακόμη, ο Ερντογάν πήγε στην Τεχεράνη και συνάντησε εκπροσώπους της Χαμάς, ενώ την ίδια ώρα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλους εχθρούς της Ουάσινγκτον.
Από την άλλη πλευρά, στην Τουρκία υπάρχει οργή εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK. Εξάλλου η Άγκυρα ασκεί πιέσεις, μάταια μέχρι σήμερα, στην Ουάσινγκτον για να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πάνω από 240 άνθρωποι.
Στη συνέχεια, σε αντίποινα, η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι τουρκικοί περιορισμοί, κατά τα φαινόμενα, πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσινγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.