Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Λεκτικούς πυραύλους αντάλλαξαν για μία ακόμα φορά οι ΗΠΑ με την Βόρεια Κορέα, μετά την τελευταία εκτόξευση πυραύλου, η οποία πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέληξε στην θάλασσα. Τι θα γινόταν όμως αν κάποιο μέρος του πυραύλου έπεφτε στην Ιαπωνία. Πως θα αντιδράσει ο Τραμπ στις νέες προκλήσεις.
Και ενώ τα πράγματα μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας είχαν αποκλιμακωθεί, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επέλεξε να ανεβάσει πάλι την ένταση με νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, η οποία αυτή την φορά πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, έγινε μία μέρα μετά την ολοκλήρωση των κοινών ασκήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, με τον χαρακτήρα των αντίποινων.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτοντας πλέον πυρηνικά έχει την δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει την εσωτερική σταθερότητα του καθεστώτος του, οπότε μετά την άσκηση που έγινε από ΗΠΑ και Ιαπωνία πάτησε για άλλη μία φορά το κουμπί υπενθυμίζοντας στην διεθνή κοινότητα την θέση που έχει πλέον αποκτήσει.
Τι θα είχε συμβεί αν ο πύραυλος χτύπαγε την Ιαπωνία
Αυτή την φορά η δοκιμή του πυραύλου απείλησε ευθεία την Ιαπωνία καθώς ο πύραυλος πέρασε λίγα μόλις μέτρα πάνω από τα εδάφη της και με αυτό τον τρόπο η Βόρεια Κορέα κινδύνευσε να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί από την διεθνή κοινότητα χωρίς όμως να επιτεθεί σε αμερικανικό έδαφος.
Τι θα είχε συμβεί αν μέρος του πυραύλου έπεφτε σε μία χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ. Αν γινόταν αυτό οι ΗΠΑ θα αναγκάζονταν να επιτεθούν αμέσως στη Βόρεια Κορέα, και αυτό γιατί η Ιαπωνία είναι ένας μακρόχρονος εταίρος του ΝΑΤΟ που σημαίνει ότι μία επίθεση από ξένη χώρα στο έδαφός της θεωρείται επίθεση σε όλες τις χώρες της συμμαχίας και τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να αντιδράσουν. Το Τόκιο θα είχε κηρύξει πόλεμο εναντίον της Πιονγιάνγκ ανεξάρτητα από το αν η «απερίσκεπτη πράξη» του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είχε άμεσο στόχο το νησιωτικό έθνος.
Την κατιούσα πήραν οι αγορές
Για άλλη μία φορά μετά από την δοκιμή του πυραύλου και την ανταλλαγή απειλών μεταξύ των δύο ηγετών οι αγορές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση καθώς οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν σημαντικές απώλειες ως προς τις συναλλαγές τους.
Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 την ημέρα της εκτόξευσης, υποχώρησε κατά 1,04%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,97%. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax έχασε 1,46%, ο γαλλικός CAC σημείωσε απώλειες 0,04% και ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,87%. Στην Ελβετία ο SMI υποχώρησε κατά 0,52%.
Σημαντικές ήταν οι απώλειες και στην περιφέρεια, με τον ισπανικό IBEX να χάνει 0.73%, τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0.98% και τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει πτώση 0.54%.
Έξαλλη η διεθνής κοινότητα μετά την εκτόξευση
Σκληρή ήταν η απάντηση της Ευρώπης μετά την εκτόξευση καθώς η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε την εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα.
Με την σειρά της η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την οργή της για την εκτόξευση του νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την μια «απερίσκεπτη πρόκληση». Από την άλλη, έντονη ήταν και η αντίδραση της Ρωσίας που κάλεσε την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.