Ήταν το 2003 όταν ο Ιππόδρομος από το Φαληρικό Δέλτα μετακόμισε σε νέες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο. Κάτι παραπάνω από είκοσι χρόνια μετά το οικοδόμημα ακολουθεί το δρόμο του πλειστηριασμού, αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία για την αξιοποίηση του οικοδομήματος καθώς από τις αρχές της φετινής χρονιάς έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη διεξαγωγή των ιπποδρομιών και στη συνέχεια το κτίριο επιστράφηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία την υπό εκκαθάριση ΟΔΙΕ-Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας υπό τον διακριτικό τίτλο Ιππόδρομος ΑΕ.
Παρά τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς για την αναζωογόνηση της δραστηριότητας, δεν υπήρξαν ικανές για να ανακόψουν την καθοδική πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι η μαύρη τρύπα για την εταιρεία, που τελεί σήμερα σε καθεστώς εκκαθάρισης, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ σωρευτικά από το 2016 μέχρι το 2023.
Η καθοδική πορεία
Οι αδύναμες επιδόσεις των ελληνικών ιπποδρομιών αντικατοπτρίζονται και στα στοιχεία που δημοσιεύει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για την πορεία της εγχώριας βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, στο σύνολο του 2023, τα έσοδα προ εισφορών (Gross Gaming Revenue-GGR) ανήλθε μόλις σε 8,996 εκατ. ευρώ τα οποία είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα δισεκατομμύρια των χτημάτων που ποντάρονται κάθε χρόνο στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια στην χώρα μας. Να σημειωθεί ότι και για το 2022, το αντίστοιχο ποσό για τον ελληνικό ιππόδρομο κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι το GGR, το οποίο θεωρείται ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για το μέγεθος μιας αγοράς, ανήλθε για το σύνολο του κλάδου σε 2,6 δις ευρώ.
Ο πλειστηριασμός τον προσεχή Νοέμβριο
Επόμενος σταθμός για τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο αποτελεί η ηλεκτρονική τους εκποίηση από τον ειδικό εκκαθαριστή της εταιρείας με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Νοέμβριο με την τιμή εκκίνησης να τίθεται στα 30,14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ακριβότερο ακίνητο, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται στην πλατφόρμα ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό αν έχει υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής.
Τι περιλαμβάνει το ακίνητο
Το ακίνητο αποτελείται από δύο γεωτεμάχια που βρίσκονται στη θέση “Πούσι Μπάρτζη – Μερέντα”, επί της οδού Μαρκοπούλου, στο Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, συνολικού εμβαδού 1.071.724,93 τετραγωνικών μέτρων κατά το κτηματολόγιο και 1.067.484,95 τετραγωνικών μέτρων κατά νεότερη τοπογραφική αποτύπωση, σε εκτός σχεδίου περιοχή, επί των οποίων έχουν ανεγερθεί διάφορα κτήρια που εξυπηρετούν την τρέχουσα χρήση του ακινήτου ως ιππόδρομος. Να σημειωθεί ότι ο πλειστηριασμός δεν αφορά το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, το οποίο επίσης εντοπίζεται στο Μαρκόπουλο, το οποίο εξ ολοκλήρου ανήκει στο Δημόσιο.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε μέτρια θέση ως προς την εμπορικότητα του, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα χρήση του ως ιππικό κέντρο καθώς και τις εν γένει επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής και συγκεκριμένα του ακινήτου.
Αν και η οδική του σύνδεση είναι εύκολη, κυρίως μέσω της Αττικής Οδού, είναι σχετικά απομακρυσμένο από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές των βορειοανατολικών προαστίων της Αττικής και δεν εξυπηρετείται άμεσα από κάποιο μέσο σταθερής τροχιάς.
Επίσης, το ακίνητο βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου Μερέντας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 292/ΑΑΠ/2017 καθώς στην περιοχή σώζονται κατάλοιπα που επιβεβαιώνουν την κατοίκηση από τους νεολιθικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Πρόκειται για μνημεία του θρησκευτικού και διοικητικού κέντρου του δήμου Μυρρινούντος (ναός, ιερά, δημόσια κτήρια, αγροικίες), τμήματα νεκροπόλεων που βρίσκονται περιμετρικά αυτού, καθώς και κατάλοιπα κτισμάτων και υδραγωγείου του δήμου Αγγελής. Επιπλέον, τα σπήλαια της περιοχή ήταν σε χρήση από τους νεολιθικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους.
Πηγή capital.gr