Πτήση από το Ανόβερο της Γερμανίας εγκαινίασε την τουριστική περίοδο στο Ηράκλειο, σήμερα το πρωί, μετά το άνοιγμα του αεροδρομίου Ηρακλείου, Νίκος Καζαντζάκης, για πτήσεις από το εξωτερικό.
Η υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους έγινε, όπως απαιτεί το έθιμο, με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου και με μία μικρή τελετή, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, οι οποίοι καλωσόρισαν τους επισκέπτες με κεράσματα και κρητική μουσική που έπαιζαν ζωντανά Κρήτες καλλιτέχνες.
Το πρώτο αεροσκάφος έφτασε με πληρότητα 100% στο Ηράκλειο, ενώ οι επιβάτες, όλων των ηλικιών και τηρούσαν πιστά τα μέτρα, κατά την άφιξή τους στην Κρήτη δεν έδειξαν ανήσυχοι σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, δηλώνοντας έτοιμοι να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί.
Με την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους ξεκίνησε και η διαδικασία τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τις προηγούμενες ημέρες, καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα από επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, τα οποία θα ελέγχονται για κορωνοϊό.
Όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, κατά την πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό στο Ηράκλειο θα φτάσουν περίπου 40 πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία και θα μεταφέρουν περίπου 4.000 επιβάτες, τους πρώτους τουρίστες για τη φετινή σεζόν.
«Ξεκινάει δυναμικά ο τουρισμός στην Κρήτη. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες, γίνονται κανονικά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται με τον κωδικό που πρέπει να έχει ο κάθε επιβάτης. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τώρα στην αρχή, γιατί κάποιοι δεν έχουν τον κωδικό στο κινητό τους αλλά σε χαρτί, αλλά αυτά είναι μικρά ζητήματα που θα λύσουμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη διαδικασία που προχωράει», ανέφερε ο κ. Πλιάκας, ο οποίος εξήγησε ότι στην πρώτη πτήση έγιναν 20 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους συνολικά 167 επιβάτες.
Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου διευκρίνισε ότι η ζήτηση από την πρώτη ημέρα καλλιεργεί αισιοδοξία, ενώ υπήρξε και περίπτωση εταιρείας που ενώ είχε προγραμματισμένη πτήση με αεροσκάφος 320, το άλλαξε σε 330 και από 160 επιβάτες θα φέρει 300, καθώς το ενδιαφέρον ήταν έντονο. «Αυτό είναι καλό σημάδι για τον τουρισμό. Μέχρι τις 15 Ιουλίου νομίζω ότι θα κυμανθούμε σε αυτά τα επίπεδα. Θα το βλέπουμε ανά εβδομάδα πώς κινείται το ρεύμα του τουρισμού. Αν οι πρώτοι επισκέπτες που έρχονται μείνουν ευχαριστημένοι και νιώσουν ασφαλείς, θα είναι οι καλύτεροί μας πρεσβευτές. Θέλουμε να μείνουν ικανοποιημένοι γιατί οι δικές τους θετικές εντυπώσεις θα δώσουν περαιτέρω ώθηση» συμπλήρωσε ο κ. Πλιάκας.
Ο επικεφαλής της TUI στην Ελλάδα, Γιώργος Δήμας, σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και πως στόχος της TUI να φτάσει ο τουρισμός στο 50% της κίνησης των περασμένων ετών.
«Ξεκινάμε, επιτέλους, την καλοκαιρινή σεζόν και ελπίζουμε να μην έχουμε προβλήματα μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να επιτευχθούν οι αφίξεις που περιμένουμε. Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς υπάρχει μια ροή κρατήσεων. Βέβαια, είναι νωρίς, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες για να παρακολουθήσουμε ροή» επισήμανε ο κ. Δήμας.
Παρών στη μικρή τελετή υποδοχής ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος επανέλαβε ότι υπάρχει δομημένο σχέδιο, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση.
«Υποδεχόμαστε τους πρώτους τουρίστες, έστω και καθυστερημένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπάρχει σχέδιο και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα είμαστε σε εγρήγορση και ελπίζουμε να μην παραστεί ανάγκη να παρέμβουμε με οποιονδήποτε τρόπο που δεν θα είναι ευχάριστος», τόνισε ο κ. Λαμπρινός.
Ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα με 12.200 τεστ σε ταξιδιώτες κάθε ημέρα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο, ο αριθμός των μοριακών τεστ σε ταξιδιώτες θα ξεπερνά τα 12.000. Στα 27 αεροδρόμια που ανοίγουν σήμερα, θα γίνονται 5.634 τεστ την ημέρα στους «κόκκινους» ταξιδιώτες. Στους επτά μεθοριακούς σταθμούς και στα δύο λιμάνια που θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνονται συνολικά 2.856 τεστ, ενώ 3.711 θα γίνονται, όταν ανοίξουν, στα πέντε λιμάνια… κρουαζιέρας.
Τα αριθμητικά δεδομένα των τεστ ανά πύλη εισόδου της χώρας που ανοίγουν από αύριο, και εκείνων που θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, προέκυψαν από το ειδικό λογισμικό με… αλγόριθμο, που συνδύασε τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη δυναμικότητα των εργαστηρίων για έγκαιρη εξαγωγή αποτελεσμάτων ανά αεροδρόμιο, μεθοριακό σταθμό και λιμάνι, και τον βαθμό επισκεψιμότητας σε κάθε είσοδο προς την Ελλάδα. Ο ίδιος αλγόριθμος, συσχετίζοντας τη φόρμα εντοπισμού επιβατών και το QR-code κάθε επιβάτη, έχει αναδείξει εκείνους στους οποίους θα γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι.
Σήμερα ανοίγουν και τα 27 αεροδρόμια της χώρας, με το ειδικό λογισμικό να έχει αναδείξει τον ακριβή αριθμό των τεστ ανά αεροδρόμιο. Δείγμα των σαρωτικών και στοχευμένων ελέγχων είναι το ότι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο θα προβαίνουν στα τεστ των επιλεγμένων επιβατών πτήσεων, αντίστοιχα 10 στο αεροδρόμιο Μακεδονία, 10 στο Ηράκλειο και από 5 έως 7 στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.
Στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα γίνονται 1.200 μοριακά τεστ στους «κόκκινους» επιβάτες βάσει του QR-code, 500 στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, 825 στο Ηράκλειο, 605 στη Ρόδο, 400 στην Κέρκυρα, στην Κω 309, στα Χανιά 275, στη Ζάκυνθο 250, σε Μύκονο και Σαντορίνη από 150 στο κάθε νησί, 100 τεστ σε Κεφαλλονιά, ίδιος αριθμός και σε Ακτιο, σε Λέσβο και Σκιάθο από 60 τεστ σε κάθε νησί.
Στα αεροδρόμια Καβάλας, Καλαμάτας, Καρπάθου, Πάρου, Σάμου, Αράξου, Σκύρου, Χίου, Λήμνου, Κυθήρων, Αγχιάλου, Σητείας και Ιωαννίνων, θα γίνονται 50 τεστ σε ταξιδιώτες, σε κάθε νησί.
Το άνοιγμα των οδικών μετακινήσεων προς το παρόν περιορίζεται στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου θα γίνονται 1.029 τεστ σε οδηγούς ημερησίως, στο λιμάνι της Πάτρας 309 και 117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν σταδιακά, με κάποιους ίσως και καθόλου, ακόμη έξι μεθοριακοί σταθμοί, για τους οποίους έχει υπολογιστεί ο αριθμός των τεστ σε «κόκκινους» ταξιδιώτες. Στους Ευζώνους 571 τεστ, 351 στη Νυμφαία, στους Κήπους Εβρου 175, 131 στην Κρυσταλλοπηγή και 122 στην Κακαβιά.
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις επίσης για ουσιώδεις λόγους
Οι άλλες «πύλες» που θα ανοίξουν αφορούν τα λιμάνια υποδοχής ιδιωτικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Στο λιμάνι του Πειραιά έχει υπολογιστεί η διενέργεια 1.490 τεστ, 1.060 σε αυτό της Κέρκυρας, 612 στη Ρόδο, 504 στο Κατάκολο και 45 στο λιμάνι του Βόλου.
Ολοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν από το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών), η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μετά από 24 ώρες ο τουρίστας λαμβάνει με SMS ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το QR-code που θα τον ακολουθεί στο ταξίδι του και την παραμονή του στη χώρα μας. Το ειδικό λογισμικό και πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων αναδεικνύει τους «κόκκινους» και «πράσινους» ταξιδιώτες προκειμένου να γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι μοριακών τεστ ανά αεροδρόμιο.
Το QR-code περιέχει τον τόπο διαμονής, χώρα αναχώρησης, ενδιάμεσο σταθμό, αεροδρόμιο προορισμού, ξενοδοχείο ή κατάλυμα διαμονής. Αυτός ο κωδικός τον ακολουθεί από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στη χώρα μας έως και εκείνη που θα αναχωρήσει.