Νέες διαδηλώσεις οργανώθηκαν σήμερα στο Ιράν, κυρίως στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ, με αφορμή τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας λίγη ώρα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.
Μια διαδήλωση έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Σαναντάζ, την πρωτεύουσα του ιρανικού Κουρδιστάν, απ’ όπου καταγόταν η 22χρη Μάχσα Αμινί. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλά πανεπιστήμια της πρωτεύουσας.
Σήμερα το βράδυ, στην οδό Χιτζάμπ στο κέντρο της Τεχεράνης «πολλές εκατοντάδες (γυναίκες) φώναξαν συνθήματα κατά των αρχών και ορισμένες έβγαλαν τη μαντίλα τους», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Σε ένα σύντομο βίντεο διακρίνεται ένα πλήθος πολλών δεκάδων ανθρώπων. Κάποιες από τις διαδηλώτριες βγάζουν τη μαντίλα τους φωνάζοντας «θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία».
«Η αστυνομία συνέλαβε πολλά άτομα και διέλυσε το πλήθος με γκλομπ και δακρυγόνα», πρόσθεσε το Fars.
Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε στη Μασχάντ, την ιερή πόλη στο βορειοανατολικό Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.
Στις 13 Σεπτεμβρίου η Μάχσα Αμινί συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή δεν τηρούσε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες. Οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με το χιτζάμπ όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Η αστυνομία ηθών απαγορεύει εξάλλου στις γυναίκες να φορούν πανωφόρια πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια, σκισμένα τζιν ή ακόμη και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.
Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία «σωματική επαφή» μεταξύ των αστυνομικών και της νεαρής γυναίκας, όμως οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν «ύποπτο» τον θάνατό της. «Πολλοί διαδηλωτές είναι πεπεισμένοι ότι η Μάχσα πέθανε από τα βασανιστήρια», μετέδωσε το Fars.
Στην Τεχεράνη, φοιτητές οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλά πανεπιστήμια, ζητώντας εξηγήσεις από τις αρχές.
Εξάλλου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε απόψε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο της Αμινί. «Ο θάνατός της μετά τα τραύματα που υπέστη ενώ βρισκόταν υπό κράτηση επειδή φορούσε ένα ανάρμοστο χιτζάμπ συνιστά τρομακτική και κατάφωρη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου. «Οι γυναίκες στο Ιράν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να φορούν ό,τι θέλουν, να μην κινδυνεύουν από βία και παρενοχλήσεις. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία εναντίον των γυναικών επειδή ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους. Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία για τον θάνατο της Μάχσα», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ