Σκληρή κριτική δέχτηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την απόφασή τους να ζητήσουν συνεδρίαση του οργάνου σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, τόνισε ότι «η υφήλιος παρακολουθεί» όσα κάνουν οι Αρχές στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι «το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του».
Είπε πως εν τέλει ο ιρανικός λαός είναι αυτός που θα επιλέξει τη μοίρα της χώρας του, προσθέτοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δώρο του εκάστοτε καθεστώτος αλλά αναφαίρετο κτήμα κάθε ανθρώπου.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν υποστηρίχθηκαν από παραδοσιακούς συμμάχους τους στην Ευρώπη, με τον πρεσβευτή της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ να σημειώνει χαρακτηριστικά πως οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι αρμόδιο όργανο.
Η ΕΕ έχει μεν διαμηνύσει πως η Τεχεράνη οφείλει μεν να σέβεται το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των διαδηλωτών, όμως θέλει να αποφύγει μία νέα κρίση στη Μέση Ανατολή και επιδιώκει την σταθερή εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το περσικό κράτος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αναρμόδιο για την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων του Ιράν, διαμήνυσε η Ρωσία, η οποία είχε εξ αρχής αντιταχθεί στη σύγκληση του Συμβουλίου. «Το Ιράν είναι εκείνο που πρέπει να διευθετήσει τα δικά του προβλήματα», τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια.
Προσέθεσε αιχμηρά ότι με βάση τα κριτήρια της Ουάσιγκτον θα έπρεπε να υπάρξει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και για επεισόδια στο Φέργκουσον του Μιζούρι, που ξέσπασαν το 2014 μετά τη δολοφονία ενός άοπλου μαύρου από λευκό αστυνομικό.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την κραυγαλέα απόπειρα των ΗΠΑ να σφετεριστούν την εξουσία του […] Ακόμη μία γκάφα στην εξωτερική πολιτική για την κυβέρνηση Τραμπ», έγραφε στο Twitter o ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.