Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Ιράν κατά Σαουδικής Αραβίας για τις τιμές του πετρελαίου

Την έντονη αντίδραση του Ιράν προκαλεί η σκληρή στάση της Σαουδικής Αραβίας, σε ότι αφορά τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα των 30 εκ βαρελιών ημερησίως, παρά την κατάρρευση των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η σχετική απόφαση του ΟΠΕΚ ελήφθη το Νοέμβριο με το ισχυρότερο μέλος του Οργανισμού, τη Σαουδική Αραβία, να εμφανίζεται αποφασισμένη για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής ακόμη και εάν η τιμή του πετρελαίου καταρρεύσει στα 20 δολ το βαρέλι, πιέζει τις οικονομίες των άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών και προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν.

Με πρόσφατες δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amri Abdollahian υπογράμμισε τους κινδύνους για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, εάν η Σαουδική Αραβία δεν λάβει δράσει για να ανατρέψει τη μείωση των τιμών.

Ο Hossein Amri Abdollahian έκανε λόγο για στρατηγικό λάθος της Σαουδικής Αραβίας,  η οποία παρά την εξάμηνη πλέον πτωτική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού, δεν αντιδρά επιλέγοντας να προασπίσει το μερίδιο αγοράς της και όχι τις τιμές πετρελαίου.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, αλλά η Σαουδική Αραβία μπορεί να κάνει ένα βήμα για να αποκτήσει παραγωγικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο Abdollahian και συμπλήρωσε: «Εάν η Σαουδική Αραβία δεν βοηθήσει να σταματήσουμε την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου, τότε αυτό θα είναι σοβαρό λάθος που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε όλες τις χώρες της περιοχής».

Αποτελεί ερώτημα το κατά πόσο οι τριβές που φέρνει μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ θα οδηγήσουν τη Σαουδική Αραβία σε αλλαγή στάσης. Επί του παρόντος πάντως το Ριάντ, όχι μόνο δεν συμφωνεί σε μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αλλά αντιθέτως προσφέρει εκπτώσεις στους πελάτες από Ασία και ΗΠΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων