Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ιράν: Νέες διαδηλώσεις για τη «Ματωμένη Παρασκευή»

Ιρανοί διαδήλωσαν σήμερα στην ανήσυχη νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν κατά της καταστολής της 30ης Σεπτεμβρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας που είναι γνωστή ως «Ματωμένη Παρασκευή», καθώς οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πανεθνικές ταραχές και ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ιράν να σταματήσει να απειλεί τους διαδηλωτές με θανατική ποινή.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 66 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά, εκτοξεύοντας εκείνη την μέρα αληθινά πυρά, μεταλλικά σφαιρίδια και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Η λαϊκή οργή ξέσπασε στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τις κατηγορίες για τον βιασμό εκεί μιας νεαρής κοπέλας από έναν αστυνομικό. Οι αρχές ανέφεραν ότι η υπόθεση διερευνάται.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Οι διαδηλώσεις γρήγορα εξελίχθηκαν σε λαϊκή εξέγερση, στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, με συμμετέχοντες πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από φοιτητές μέχρι γιατρούς, δικηγόρους, εργαζόμενους και αθλητές.

Η κυβέρνηση, η οποία επέρριψε την ευθύνη για τον θάνατο της Αμινί σε προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται από ξένους εχθρούς του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την τάξη.

Κατηγορεί ένοπλους αυτονομιστές ότι διαπράττουν βιαιότητες και επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ορισμένες από τις χειρότερες ταραχές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου κατοικούν μειονοτικές εθνοτικές ομάδες με μακροχρόνια παράπονα κατά του κράτους, ατις οποίες περιλαμβάνονται εθνοτικές ομάδες στη Σιστάν-Μπαλουτσιστάν και επαρχίες με κουρδικό πληθυσμό.

Το Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, φιλοξενεί μια μειονότητα Μπαλούχ που υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί υφίστανται διακρίσεις και καταστολή επί δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Η περιοχή είναι μια από τις φτωχότερες της χώρας και αποτέλεσε εστία έντασης όπου ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από μαχητές Μπαλούχ.

Το επαρχιακό συμβούλιο ασφαλείας είπε ότι ένοπλοι αντιφρονούντες προκάλεσαν τις συγκρούσεις στη Ζαχεντάν, που οδήγησαν στον θάνατο αθώων ανθρώπων, αλλά παραδέχτηκε «ανεπάρκειες» της αστυνομίας που, όπως είπε, οδήγησαν σε απολύσεις.

Δυνάμεις ασφαλείας πασχίζουν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που συνεχίζουν αμείωτες παρά τις προειδοποιήσεις των πανίσχυρων Φρουρών της Επανάστασης, και τις επιχειρήσεις της πολιτοφυλακής Μπασίζ, η οποία ηγείται της καταστολής.

Το πρακτορείο ειδήσεων των ακτιβιστών HRANA μετέδωσε ότι 330 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στις ταραχές μέχρι χθες Πέμπτη, μεταξύ των οποίων 50 ανήλικοι. Τριάντα εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν επίσης σκοτωθεί, ενώ σχεδόν 15.100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ανέφερε.

Ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ιράν να σταματήσει να απειλεί τους διαδηλωτές με επιβολή θανατικής ποινής

Το σκληροπυρηνικό δικαστικό σώμα του Ιράν θα διενεργήσει δημόσιες δίκες για περίπου 1.000 άτομα που κατηγορούνται για ταραχές στην Τεχεράνη, μετέδωσε ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων στις 31 Οκτωβρίου.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πράξεις δολιοφθοράς, επιθέσεις ή δολοφονίες μελών των δυνάμεων ασφαλείας ή πυρπόληση δημόσιας περιουσίας. Σε ανακοίνωσή τους σήμερα, ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν να κατηγορούν άτομα με κατηγορίες που επισείουν την θανατική ποινή για συμμετοχή ή υποτιθέμενη συμμετοχή σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Οι εμπειρογνώμονες και ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι γυναίκες και κορίτσια που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων ενδέχεται να στοχοποιηθούν ιδιαίτερα. Κάλεσαν την Τεχεράνη «να απελευθερώσει αμέσως όλους τους διαδηλωτές που έχουν αυθαίρετα στερηθεί την ελευθερία τους».

«Με τη συνεχιζόμενη καταστολή των διαδηλώσεων, θα μπορούσαν σύντομα να εκδοθούν πολλές ακόμη κατηγορίες για αδικήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή ή θανατικές ποινές», προειδοποίησαν οι ειδικοί.

«Γυναίκες και κορίτσια, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων… θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ιδιαίτερα».

Η θανατική ποινή έχει επιβληθεί ευρέως σε διαδηλωτές στο Ιράν μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις πριν από τρία χρόνια, με «αβάσιμες κατηγορίες για φόνο ή αόριστες κατηγορίες εθνικής ασφάλειας», σημείωσαν οι ειδικοί.

«Το 2020, τουλάχιστον δύο άτομα εκτελέστηκαν μετά τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις», πρόσθεσαν.

Οι εμπειρογνώμονες κάλεσαν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συγκαλέσει επειγόντως συνεδρίαση για την κατάσταση στο Ιράν και να οργανώσει μια διεθνή έρευνα για να «τερματιστεί η επίμονη ατιμωρησία σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να προέρχονται από την πόλη Σαραβάν στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν δείχνουν διαδηλωτές να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες Μπαλούχ ζητώντας τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και των μελών των Μπασίζ.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τα ονόματα τουλάχιστον 100 διαδηλωτών, περαστικών και πιστών, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών, που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία Σιστάν – Μπαλουτσιστάν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Πού εκπαιδεύτηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις για να πυροβολούν ανθρώπους; Σήμερα έχει γίνει σαφές ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν άδικα», είπε ο Μολαβί Αμπνταλχαμίντ, ο πιο εξέχων σουνίτης ιερωμένος του Ιράν και επί σειρά ετών επικριτής των σιιτών ηγετών του Ιράν, στη σημερινή προσευχή της Παρασκευής στη Ζαχεντάν.

«Οι αρχές πρέπει να καταδικάσουν αυτό το έγκλημα και όσοι διέταξαν (τα γεγονότα της) Ματωμένης Παρασκευής και οι δράστες της πρέπει να δικαστούν», είπε ο Αμπνταλχαμίντ.

Οι εντάσεις φαίνεται να κλιμακωθούν εκ νέου στη Ζαχεντάν.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχαμάντ Πακπούρ, είπε σε μια συγκέντρωση σουνιτών και σιιτών ηλικιωμένων φυλάρχων και θρησκευτικών ηγετών στη Ζαχεντάν: «Ο δρόμος προς την ηρεμία στην περιοχή είναι η υπεύθυνη παρουσία θρησκευτικών ηγετών».

«Ο πνευματικός μας ηγέτης, είτε σιίτης είτε σουνίτης, πρέπει να προσέχει τι λέει», είπε ο Πακπούρ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια συγκέντρωση στο νεκροταφείο Μπεχέστ-ε-Ζάχρα της Τεχεράνης για την κηδεία του Αμίρ Μεχντί Φαροχιπούρ, ενός 17χρονου που φέρεται να σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας πριν από 40 ημέρες. Παρευρισκόμενοι στη κηδεία εμφανίστηκαν να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα» αφού τραγούδησαν ένα πατριωτικό τραγούδι.

Το HRANA μετέδωσε ένα βίντεο το οποίο ανέφερε ότι κινηματογραφήθηκε στην πόλη Ρασκ, με τους διαδηλωτές να παρακολουθούν έναν διαδηλωτή που είχε δεχθεί πυροβολισμούς πλάτη και έναν άλλο στο χέρι.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλώσεις στο Χας, όπου τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, και άλλες νοτιοανατολικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανσάχρ, όπου διαδηλωτές εθεάθησαν να τρέχουν για να αποφύγουν δακρυγόνα εν μέσω ήχων πιθανών πυροβολισμών.

Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στην έκθεση της Αμνηστίας, αλλά έχει απορρίψει παρόμοιες επικρίσεις ως προκατειλημμένες.

Παράλληλα σήμερα η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ιρανό Επιτετραμμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγγέλλοντας απειλές κατά των δημοσιογράφων που εδρεύουν στη χώρα.

«Κάλεσα σήμερα τον επιτετραμμένο του Ιράν, αφού δημοσιογράφοι που εργάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν απειλές κατά του θανάτου από το Ιράν», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων