Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Πρόεδρος του Ιράν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν θερμότερες διμερείς σχέσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι και τα δύο κράτη έχουν ταχθεί στην ίδια πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Ξεκινώντας μια επίσκεψη στη Μόσχα, ο πρόεδρος Hassan Rouhani είπε στον Πρωθυπουργό Dmitry Medvedev: «Ελπίζω σε επίτευξη μιας νέας ελπιδοφόρας καμπής στην ανάπτυξη των σχέσεών μας.»
Οι ιρανικές αγορές όπλων και οι ρωσικές επενδύσεις στον τομέα της ιρανικής ενέργειας είναι τα κεντρικά σημεία σύγκλησης για τον Rouhani, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 19ης Μαϊου στο Ιράν.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν από την πλευρά τους ότι θα διαπραγματευτεί αρκετές οικονομικές συμφωνίες – δυνητικά πολύτιμα επιτεύγματα για τον μετριοπαθή ηγέτη, που είναι πρόθυμος να δείξει στους ανθρώπους του ότι το Ιράν επωφελείται από τη συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων.
«Ο Rouhani ψάχνει απεγνωσμένα να ολοκληρώσει τουλάχιστον μια συμφωνία στη βάση των νέων συμβάσεων πετρελαίου πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Reza Mostafavi Tabatabaei, αναλυτής στον τομέα της ενέργειας και πρόεδρος της ENEXD, μιας επιχείρησης που συμμετέχει στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή .
«Οι δυτικές εταιρείες όπως η γαλλική Total βρίσκονται σε αναμονή για την έγκριση των ΗΠΑ πριν προχωρήσουν σε κάποια επένδυση στο Ιράν, έτσι, η μοναδική ευκαιρία του Rouhani είναι οι ρωσικές εταιρείες που θα μπορούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία πριν από τις εκλογές.»
Ως βασικοί σύμμαχοι του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, η Ρωσία και το Ιράν έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο κατά τους τελευταίους 18 μήνες για να μεταστρέψουν τη δυναμική της συριακής σύγκρουσης υπέρ του.
Όταν τα ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποιούσαν αεροπορικές βάσεις στο Ιράν για να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των τζιχαντικών στόχων στη Συρία το περασμένο καλοκαίρι η Μόσχα για πρώτη φορά εκτελούσε μια στρατιωτική αποστολή από ιρανικό έδαφος, από τότε που αποτελούσε δύναμη κατοχής στην περιοχή τη δεκαετία του 1940.
Οι οικονομικοί δεσμοί έχουν αναπτυχθεί παράλληλα με τον επιχειρησιακό τομέα: το διμερές εμπόριο σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ του Ιανουαρίου του 2016 και του Ιανουαρίου του 2017, σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης.
«Οι πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις αυτή τη στιγμή μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Ρωσίας είναι οι ισχυρότερες που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε η Ellie Geranmayeh, ανώτερη πολιτική συνεργάτις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Πηγή: Reuters