Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών, επειδή φορούσε με λάθος τρόπο την μαντήλα της και ο αιματηρός απολογισμός τους είναι τουλάχιστον 185 νεκροί.
Αγνοώντας τη βίαιη αντίδραση των αρχών, γυναίκες και άνδρες σε όλο το Ιράν κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους διαδηλώνοντας πλέον όχι μόνο για τον θάνατο της ηλικίας 22 ετών Αμινί, αλλά και για το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας. Σύμφωνα με μία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 185 άνθρωποι, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις. «Τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 19 παιδιά σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης Iran Human Right που έχει την έδρα της στη Νορβηγία.
Το λαϊκό κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε στις 17 Σεπτεμβρίου στην κηδεία της Αμινί στην κουρδική πόλη Σακέζ, για να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια πρόκληση, για τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν. Οι διαδηλωτές ζητούν πλέον την απομάκρυνση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Αρνούμενες τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών, οι αρχές περιγράφουν τις διαμαρτυρίες ως ένα σχέδιο των εχθρών του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κατηγορώντας μεταξύ άλλων και ένοπλους αντιφρονούντες για τα βίαια επεισόδια, στα οποία οι αρχές αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Η Γερμανία
Η Γερμανία θα διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία όσων είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν και θα απαγορεύσει την είσοδό τους στην ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός των Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε μία γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν καταθέσει 16 προτάσεις για την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ιράν, σχετικά με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν από το θάνατο της Μαχσά Αμινί, όπως δήλωσε πηγή του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Οι χώρες που προτείνουν τις κυρώσεις περιμένουν από τους Ευρωπαίους υπουργούς των Εξωτερικών να αποφασίσουν σχετικώς, στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσουν στις 17 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής δεν αναμένεται κάποια αντίσταση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν αρχικά στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά εξελίχθηκαν στις μεγαλύτερες εδώ και χρόνια αντιδράσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχερανης, με κάποιους; εκ των διαδηλωτών να ζητούν ακόμα και τον τερματισμό της διακυβέρνησης από τους ισλαμιστές κληρικούς, οι οποίοι κατέχουν την εξουσία για περισσότερο από 40 χρόνια.
«Άντε χάσου»
Χθες, φοιτήτριες στην Τεχεράνη αποδοκίμασαν με πολύ άσχημο τρόπο τον πρόεδρο του Ιράν, φωνάζοντάς του «άντε χάσου», όταν ο Εμπραχίμ Ραΐσι επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους, και καταδίκασε τους διαδηλωτές.
«Αυτοί που χτυπούν γυναίκες και κορίτσια στο δρόμο, που απαγάγουν, που αυθαίρετα φυλακίζουν και καταδικάζουν σε θάνατο ανθρώπους οι οποίοι δεν επιθυμούν τίποτα περισσότερο από το να ζήσουν ελεύθεροι, στέκονται στη λάθος μεριά της ιστορίας», δήλωσε η Γερμανή υπουργός εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην κυριακάτικη εφημερίδα “Bild am Sonntag”.
«Σε αυτούς τους ανθρώπους στο Ιράν λέμε: στεκόμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», διαβεβαίωσε η ίδια. Η Μπέρμποκ έχει υποσχεθεί την υλοποίηση μιας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ δέχεται κριτική στο εσωτερικό της χώρας της, για την αρχικά αθόρυβη αντίδρασή της στις διαδηλώσεις.