Στο πλευρό των συμπατριωτών τους που αγωνίζονται για ελευθερία και δικαιοσύνη τάσσονται Ιρανές που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές άλλωστε έφυγαν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τα μεσαιωνικά δεσμά που επιβάλλουν στις γυναίκες του Ιράν οι νόμοι της Σαρία.
Η Ιρανή ακτιβίστρια, Μπαράν Μοχαμαντί, δείχνει το πρόσωπό της στην κάμερα χωρίς να φοβάται και εξηγεί ότι άφησε το Ιράν για να γλιτώσει από τους αυταρχικούς κανόνες του καθεστώτος και δηλώνει: «Θα μπορούσα να είχα επισκεφτεί το Ιράν τη δεδομένη χρονική στιγμή και να μου είχε επιτεθεί η αστυνομία “ηθών” και να με είχαν ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου. Θα μπορούσε να είναι η κόρη ή η μητέρα του καθενός μας και απλά έτυχε εκείνη την ημέρα να είναι αυτό το αθώο 22χρονο κορίτσι».
Μιλώντας για τις γυναίκες που ζουν στο Ιράν μας λέει ότι υποχρεούνται να φορέσουν την μαντίλα κυρίως από φόβο καθώς η κυβέρνηση δεν βάζει στο στόχαστρο μόνο τις ίδιες αλλά και την οικογένεια τους.
Όπως επισημαίνει: «Τα κορίτσια στο Ιράν τους απαγορεύουν να πάνε σχολείο, να έχουν μια εκπαίδευση, και σε πολλές πόλεις στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να παντρεύονται σε νεαρή ηλικία».
Η Μαριάμ Αχλάκι ζει τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Δεν θυμάται τον εαυτό της χωρίς χιτζάμπ, καθώς φορούσε τη μπούργκα χειμώνα καλοκαίρι από όταν ήταν μικρό παιδί. Κρατάει στην αγκαλιά της την κόρη της και ελπίζει ότι θα μεγαλώσει μακριά από τις απαγορεύσεις της Σαρία.
Όπως δήλωσε: «Μια Μαχσά κοιμήθηκε και ξύπνησαν 1000. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να σκεφτώ ότι θα της επιβάλλουν να φορέσει χιτζάμπ. Θέλω να μεγαλώσει και να αποφασίσει μόνη της τι θέλει να κάνει στη ζωή της».
Ο σύζυγός της Μοχάμαντ, αναφέρει: «Η Μασχά είναι το εφαλτήριο να αλλάξει ένα καθεστώς σε μια χώρα. Είναι το σύμβολο για να διαλευκανθεί η υπόθεση της γυναίκας που σκοτώθηκε χωρίς λόγο».
Η έννοια και το μυαλό της Μαριάμ βρίσκεται στις τέσσερις αδερφές της που μένουν στο Ιράν, ζώντας στο απολυταρχικό καθεστώς.