Φαίνεται λοιπόν, σύμφωνα με αρκετές -αν όχι όλες- τις ενδείξεις, πως ήρθε η σειρά των πλουσίων, να πληρώσουν την κρίση. Υπουργείο Οικονομικών και Τρόικα φαίνεται να συμφωνούν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα φορολογικά μέτρα και γι΄ αυτό η Τρόικα προσπαθεί να οδηγήσει την κυβέρνηση στο μονόδρομο των πλουσίων, που διαθέτουν καταθέσεις, μετοχές και ότι άλλο που μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται ανάμεσα σε 600 εκατ. και 1 δισεκ. ευρώ.
Το πρώτο πλήγμα για τους πλούσιους ήρθε από την Κύπρο, όπου είχαν κατατεθειμένα περί τα 5 δισεκ. ευρώ. Όσοι Έλληνες είχαν βγάλει στην Κύπρο τα λεφτά τους, χάνουν διπλά. Πρώτον, από το «κούρεμα» 40% και δεύτερον, από τους φόρους που θα πληρώσουν για να νομιμοποιήσουν το 60%, που συνήθως είναι φορολογικά αδήλωτο. Είναι άγνωστος ο αριθμός των Ελλαδιτών που χάνει τα 2 plus από τα 5 δισεκ. των ελληνικών καταθέσεων. Τρανταχτή περίπτωση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο κ. Απ. Βακάκης της Jumbo που φέρεται να χάνει 58 εκατ. ευρώ στην Κύπρο.
Το δεύτερο πλήγμα σχετίζεται με την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, η οποία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική κατάσταση. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, οι χρηματοδοτήσεις προς τον όμιλο του Marfin Investment Group ανέρχονται σε 770 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο 1,8 δισεκ. ευρώ χορηγήθηκε σε ομίλους διασυνδεδεμένους με τη MIG. Οι συνθήκες και οι όροι με τους οποίους δόθηκαν αυτά τα δάνεια θα διερευνηθούν σε βάθος με ότι συνέπειες μπορεί να έχει η νομική εξέλιξη της υπόθεσης. Αυτό εγκυμονεί αδιανόητες ανατροπές σε ολόκληρο το σύστημα.
Το τρίτο πλήγμα αφορά στις ελληνικές καταθέσεις. Είτε επειδή δεν θα βγαίνει το δημοσιονομικό πρόγραμμα και θα χρειαστεί μια έκτακτη εισφορά, είτε επειδή δεν θα κλείνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα hair cut αρχίζει να μοιάζει αναπόφευκτο. Η μεγάλη μάζα των καταθετών (περί το 85%) είναι βέβαια μικροκαταθέτες, πολύ κάτω από το όριο των εγγυημένων 100.000 ευρώ, που δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Από εκεί και πάνω τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς το «μέτωπο» των πλουσίων θα διασπαστεί σε αυτούς που κρατήσανε τη ρευστότητά τους στην Ελλάδα και σε αυτούς που την έχουν βγάλει στο εξωτερικό. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αποκαλύψεις και την πλήρη κατάρρευση των συμφερόντων, κάτι που επιδιώκει για ποικίλους λόγους και η Τρόικα.