Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Η κυβέρνηση νομοθετεί για τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών μικροχρηματοδοτήσεων εκτός τραπεζικού συστήματος από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες. Με βάση αυτό, έχω ήδη προτείνει τη συνεργασία των Περιφερειακών Ταμείων με τα Επιμελητήρια για τη δημιουργία «περιφερειακών ΕΤΒΑ».
Και εξηγώ:
Οι οικονομικές συνέπειες που προέρχονται από την πανδημία του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά σοβαρές. Μόλις χθες ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο θα φτάσει στο εξωπραγματικό 16%. Περίπου τα 2/3 της δεκαετίας των μνημονίων.
Και μόνο αυτό πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα προκειμένου η οικονομία να σταθεί όρθια. Και για να σταθεί όρθια η οικονομία πρέπει να σταθούν όρθιες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται -για μια ακόμη φορά βάναυσα- χωρίς να έχουν μάλιστα και πολλά περιθώρια αντίδρασης.
Μεταξύ πολλών άλλων η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση νομοθετώντας τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών μικροχρηματοδοτήσεων.
Πρόκειται για εταιρείες που δεν θα έχουν καμία λειτουργική σχέση με τις υπάρχουσες τράπεζες και τις θυγατρικές τους εταιρείες -ίσα ίσα αυτό απαγορεύεται- και θα δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες να δανείζονται έως και 25.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους με κεφάλαιο κίνησης.
Αυτό συνέβη πολύ απλά γιατί τα προγράμματα του ΤΕΠΙΧ έχουν πέσει στο κενό καθώς οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν και δεν θέλουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
Βάζουν όρους και προϋποθέσεις για να μοιράσουν τα χρήματα που δεν είναι δικά τους καθώς τους δόθηκε ο ρόλος του διαχειριστή. Και όταν πιέζονται από τους πελάτες τους, ενώ στην αρχή υποστήριζαν ότι χρειάζεται κάποιο πολιτικό μέσο τώρα απλώς λένε ότι η κυβέρνηση δεν τους δίνει τα χρήματα που υποσχέθηκε και άρα και εκείνες δεν μπορούν να τα διοχετεύσουν στην Οικονομία.
Είναι εμφανώς προφάσεις για τις αμαρτίες τους, όπως έχω εξηγήσει στο παρελθόν. ΕΔΩ και ΕΔΩ
Επιστρέφοντας όμως στις εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων με ελάχιστο κεφάλαιο 400.000 ευρώ υποστηρίζω και από αυτό το βήμα ότι πρόκειται για μια ιδανική ευκαιρία να δημιουργήσουμε σε όλη την Ελλάδα «περιφερειακές ΕΤΒΑ» εκτός τραπεζικού συστήματος με τη συνεργασία των Περιφερειακών Ταμείων και των τοπικών επιμελητηρίων.
Τα Περιφερειακά Ταμεία έχουν φτιαχτεί ακριβώς για να μπορούν να διαχειρίζονται τις Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), άλλες χρηματοδοτήσεις από τα περιφερειακά και τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και να αναζητούν πόρους μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών και λοιπών φορέων του εξωτερικού.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα Περιφερειακά Ταμεία είναι ο ιδανικός μηχανισμός για να ιδρύουν εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εκτός από το γεγονός ότι διαθέτουν οργάνωση, προσωπικό και τεχνογνωσία διαχείρισης του χρήματος έχουν επίσης και ορκωτό ελεγκτή ο οποίος παρακολουθεί κάθε οικονομική απόφαση και πράξη. Τα δε χρήματα που απαιτούνται ως κεφάλαιο είναι ένα εφικτό ποσό εκκίνησης.
Τα τοπικά επιμελητήρια είναι επίσης ο ιδανικός συνέταιρος καθώς και γνωρίζουν πολύ καλά τους δικαιούχους και μπορούν να εγγυηθούν ότι το μοίρασμα των χρημάτων θα γίνει με τρόπο διαφανή, χωρίς σκοπιμότητες προσωπικές ή μικροπολιτικές.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι πως θα πεισθούν τα Περιφερειακά Ταμεία και κατά συνέπεια οι Περιφερειακές Αρχές να αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία που είναι καταφανώς αναπτυξιακή και επιβεβλημένη καθώς θα δώσει το φιλί το ζωής σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.
Η κυβέρνηση καλείται να παρέμβει. Από τη στιγμή που νομοθέτησε για τις μικροχρηματοδοτήσεις εκτός τραπεζικών επιχειρήσεων, ξεπέρασε δηλαδή τον βασικό σκόπελο, έχει τον τρόπο να πείσει και τις Περιφέρειες και τα Επιμελητήρια να συνεργαστούν για το κοινό καλό.
Ακόμη κι αν εξαιρεθούν για λόγους προφανείς τα μεγάλα αστικά κέντρα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, η ανάσα που θα δοθεί στις οικονομίες των περιφερειών είναι τεράστια και καθοριστική για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται στην Ελλάδα.
Σχηματικά τις έχω ονομάσει Περιφερειακές «ΕΤΒΑ» καθώς θα κληθούν να επιτελέσουν το ρόλο που είχε παλαιότερα η ΕΤΒΑ μια από τις πλέον χρήσιμες και πρωτοπόρες τράπεζες της εποχής της.
Όπως κι αν τις ονομάσουμε τελικά, το θέμα είναι όλοι να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους και να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Και μόνο γι’ αυτό.