Στο 8,3% διαμορφώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Το Α.Ε.Π. της χώρας κατά το 4ο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Σύρο, πρόκειται για μία καλή γραμμή άμυνας απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τώρα λόγω της ακρίβειας, αλλά και αισιοδοξίας ότι θα μπορέσουμε ως χώρα να ξεπεράσουμε αυτές τις προσωρινές αναταράξεις.
Σημειώνεται ότι η οικονομική ανάκαμψη ξεπέρασε όλες τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη.
Παρά το δυσμενές περιβάλλον η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά το 2021, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020, υπογραμμίζουν πηγές.
Θετικό για τις προοπτικές της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η ανάκαμψη αυτή εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι επενδύσεις θα παρουσιάσουν τη 2η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, ενώ οι εξαγωγές διαμορφώνονται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας και αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, μέσα από συνεχείς μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, προς όφελος όλων -και πρωτίστως της νέας γενιάς- καθώς και για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Μέτρα στήριξης των πολιτών έναντι των ανατιμήσεων
–Πρώτον: Από την πρώτη στιγμή των ενεργειακών ανατιμήσεων, το Σεπτέμβριο του 2021, εφαρμόζονται μέτρα στήριξης των καταναλωτών με την κάλυψη σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό, μέχρι τώρα, πάνω από 2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει την πολιτική αυτή.
–Δεύτερο: Έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. ώστε να υπάρχει από το Μάιο δεύτερη, γενναία -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός- αύξηση του κατώτατου μισθού.
–Τρίτο: Βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, στοχευμένες παρεμβάσεις -οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου- για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων πολιτών.
–Τέταρτον: Προωθείται νομοσχέδιο που αφορά στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να πληρώσουνε από φέτος μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018.
–Πέμπτο: Προωθείται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων δανειοληπτών που παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων. Προβλέπει κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.
–Έκτο: Καταρτίζεται συγκεκριμένο σχέδιο για να έχουμε συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους.
–Έβδομο: Προωθείται η πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Με ελληνική πρωτοβουλία -σε συνέχεια της πρότασης του πρωθυπουργού- ξεκίνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.
Αισιοδοξία για τη νέα τουριστική περίοδο
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την τουριστική περίοδο του 2022» τόνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σύρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικοί και προσβλέπουμε σε μία πολύ καλή τουριστική περίοδο».
Σημειώνεται άλλωστε ότι από τα 10,6 δισ. ευρώ των συνολικών τουριστικών εισπράξεων που είχε η χώρα μας το 2021, η συμμετοχή των Ρώσων ήταν μόλις στο 1% του συνόλου (115 εκατ. ευρώ). Από τα 25 εκατ. επισκέπτες μόνο οι 500.000 προέρχονταν από τη Ρωσία.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η νέα τουριστική περίοδος ξεκινά πολύ νωρίτερα, από ό,τι πέρσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος, ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού κάνουν καμπάνια 12 μήνες το χρόνο, καθώς πλέον περιλαμβάνεται διαφήμιση και για τους χειμερινούς προορισμούς.
Δράσεις που προωθούν τον Προσβάσιμο Τουρισμό
Τα δικαιώματα των ΑμεΑ ήταν η πρώτη οριζόντια δημόσια πολιτική που ανέλαβε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019., υπογραμμίζουν πηγές. Ένα χρόνο αργότερα το Νοέμβριο του 2020 κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και έκτοτε έχουν σχεδιαστεί και έχουν υλοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή μια σειρά εμβληματικές πολιτικές.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη- πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση δράσεων που προωθούν τον Προσβάσιμο Τουρισμό.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την κατάρτιση των εμπλεκόμενων στον τουριστικό τομέα σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς του Προσβάσιμου Τουρισμού, την προώθηση δράσεων εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία, τη βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, την καθιέρωση διεθνούς forum για τον Τουρισμό για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, που θα υλοποιείται ανά έτος σε διαφορετικό σημείο της χώρας.
Στόχος είναι η καθιέρωση διαρκούς θεσμικής διαβούλευσης του Υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων με το εθνικό αναπηρικό κίνημα, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και η Ελλάδα να γίνει προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες της.
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 5»
Η επιχείρηση «Νόστος 5», για την ασφαλή απομάκρυνση 34 ατόμων από την Οδησσό, περιλαμβανομένων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου, ολοκληρώθηκε επιτυχώς χθες, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Τα 34 άτομα, συνοδευόμενα από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση και στελέχη του γενικού προξενείου της Ελλάδας, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.
Ο γενικός πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας, γνωστοποίησε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.