Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν σήμερα την κούρσα με τον χρόνο στην οποία έχουν αποδυθεί στον νότιο Ισημερινό για να βρουν επιζώντες μετά την κατολίσθηση που προκάλεσαν σφοδρές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 7 άνθρωποι και να κηρυχθούν αγνοούμενοι άλλοι 62, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των αρχών.
Έπειτα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, δεκάδες σπίτια θάφτηκαν από πελώριους όγκους λάσπης στην Αλαουσί, κοινότητα στην επαρχία Τσιμποράσο, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο, περιοχή των Άνδεων που επλήγη την περασμένη εβδομάδα από σεισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός στο γειτονικό Περού.
Ο Μανουέλ Ουπάι, αγρότης και οικοδόμος, 40 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πέντε μέλη της οικογένειάς του «έχουν θαφτεί εδώ», καθώς συνέχιζε την αναζήτηση του πεθερού και της πεθεράς του στα συντρίμμια. Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, προσερχόμενος επιτόπου, είπε πως «θρηνεί» διότι «επτά άνθρωποι είναι νεκροί και 62 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη». «Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις διάσωσης», πρόσθεσε.
Στην πληγείσα περιοχή εκκενώθηκαν 600 σπίτια, που δεν χτυπήθηκαν από την κατολίσθηση, κατ’ εντολή των αρχών. Σε οπτικό υλικό που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης εικονίζονται δεκάδες μέλη σωστικών συνεργείων και πολίτες να δουλεύουν στα συντρίμμια, να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που θάφτηκαν, ενώ ασθενοφόρα πάνε κι έρχονται με τις σειρήνες να ουρλιάζουν.
Τεράστιοι όγκοι λάσπης και βράχων κατέβηκαν ορμητικά από τα κατάφυτα βουνά γύρω από την Αλαουσί, όπου ζουν περίπου 45.000 άνθρωποι. Στην πληγείσα περιοχή, διασωθέντες περίμεναν νέα για τους δικούς τους. Ο «μοιραίος κρότος» τμήματος του βουνού που αποκόπηκε κι άρχισε να κατρακυλάει στην πλαγιά είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Μαρία Βίγια, 46 ετών, που μπόρεσε να βγει από παράθυρο του σπιτιού της για να σωθεί μαζί με τον σύζυγο και την κόρη της. «Ετοίμαζα να φάμε (…) και άκουσα τον κρότο», αφηγήθηκε. Ο σύζυγός της άρχισε να φωνάζει: «ο λόφος καταρρέει».
Η Μαρία παραδέχεται πως οι αρχές συνέστησαν στην οικογένεια να εγκαταλείψει την περιοχή, που είχε κηρυχθεί τον Φεβρουάριο σε κατάσταση «κίτρινου συναγερμού» λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις. «Αυτή την εβδομάδα μας συμβούλεψαν να φύγουμε, αλλά δεν μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε όλα τα υπάρχοντά μας (…) το ξέρω πως η ζωή αξίζει περισσότερο», είπε. Οι αρχές είχαν επίσης προειδοποιήσει εναντίον του κινδύνου να καταρρεύσει μέρος του αυτοκινητοδρόμου E35, καθώς τμήμα του βουνού αποκολλήθηκε.
Σύμφωνα με την εθνική γραμματεία αντιμετώπισης καταστροφών (SNGR), συνολικά οι πληγέντες από την κατολίσθηση είναι περίπου 500. Το γραφείο του κυβερνήτη της Τσιμποράσο ανέφερε πως οργανώνει συγκέντρωση τροφίμων για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες. Οι ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής υλικού για την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων. Από την πλευρά του, ο Ερυθρός Σταυρός προσέφερε «προνοσοκομειακή φροντίδα» σε θύματα.
Κάτοικοι κοντινών κοινοτήτων έσπευσαν ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στην Αλαουσί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Η Αλαουσί είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τη «Μύτη του Διαβόλου» (La Nariz del Diablo), απότομη πλαγιά από όπου περνούν σιδηροδρομικοί συρμοί. Το τμήμα αυτό των σιδηροτροχιών έχει χαρακτηριστεί «το δυσκολότερο στον κόσμο» από σιδηροδρομικούς, λόγω της επικινδυνότητάς του.
Από τον Ιανουάριο, οι βροχές και οι κατολισθήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους και έχουν αφήσει άστεγους 346 σε όλη τη χώρα. Πάνω από 6.900 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και 72 καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές. Έχουν καταγραφεί 987 τέτοια «συμβάντα» (πλημμύρες και κατολισθήσεις). Τον Φεβρουάριο, ανεστάλη η άντληση πετρελαίου από κοίτασμα για πέντε ημέρες, καθώς υπήρχε κίνδυνος αγωγός να κοπεί στα δύο εξαιτίας της κατάρρευσης γέφυρας που οφειλόταν στις βροχοπτώσεις.