Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο iskra.gr που απηχεί απόψεις και την οπτική στην ειδησεογραφεία της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι ο ανασχηματισμός είχε χαρακτήρα εξοστράκισμού από την κυβέρνηση των στελεχών της αριστερής πλατφόρμας.
Με τίτλο «Ανασχηματισμός χωρίς… Πλατφόρμα» ο αρθρογράφος Σπύρος Βρανάς, σημειώνει ότι «μοναδικός στόχος του ανασχηματισμού ήταν η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου και η αντικατάσταση της παραιτηθείσας, για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους, Βαλαβάνη».
Τονίζεται δε πως αν και ήταν αναμενόμενη η απομάκρυνση των διαφωνούντων τριών του υπουργικού συμβουλίου μετά την διαφοροποίησή τους, «δεν παύει η απομάκρυνσή τους να έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο».
Εκεί έγκειται και η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στους τρεις πρώην υπουργούς και το μέρος της κυβέρνησης που ανήκει στους «προεδρικούς». Ενώ κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία για ρήξη και διάσπαση, αφού αυτό θα είχε μη αναστρέψιμες συνέπειες για το ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι χαρακτηριστικό της αριστεράς, εντούτοις το ρήγμα φαίνεται να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο.
«Συνεργάτες του Παναγ. Λαφαζάνη υπογράμμιζαν ότι για τον ίδιο η διατήρηση θέσεων και αξιωμάτων δεν μπορεί να έχει ως αντάλλαγμα εκπτώσεις σε όσα ο ίδιος θεωρεί ζητήματα αρχών για την Αριστερά και θεμελιώδη συμφέροντα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.» αναφέρει το άρθρο στο ισκρα.
Πάντως οι ίδιοι συνεργάτες συνεχίζουν να προτείνουν να καταστούν προσωρινές οι πολιτικές αναδιπλώσεις και να επαναπροσδιοριστεί η λογική του μονόδρομου. Αυτό δείχνει εκ μέρους τους αυτό και που εμείς γράψαμε ήδη τις προηγούμενες ημέρες ότι από πλευράς διαφωνούντων δε διαφαίνεται προς το παρόν καμία διάθεση ρήξης. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ κρατούν σκληρότερη στάση.
Μία επιπλέον σπόντα του άρθρου αποτελεί η σημείωση «ότι πέραν της απομάκρυνσης των “τριών” , ο ανασχηματισμός μάλλον δεν είχε καμία άλλη πολιτική αξία», ενώ συμπληρώνεται ότι ως τέτοια θα μπορούσε να αξιολογηθεί μόνο «η περαιτέρω διεύρυνση του αριθμητικού δυναμικού της κυβέρνησης, κατά το πρότυπο προηγούμενων περιόδων με “στοχευόμενες” και “επιλεκτικές” τοποθετήσεις προσώπων». Εμφανή τα σημεία κριτικής με παράλληλη υπονόηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κάτι πλησιέστερο των προκατόχων της. Κάτι τέτοιο αποτελεί πολύ βαριά κατηγορία για την Κουμουνδούρου.