Ένοχοι με βαρύτατες ποινές κηρύχθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι τρεις κατηγορούμενοι για τις μίζες σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα Ερμής.
Οι ποινές κυμαίνονται από 20 έτη έως ισόβια.
Συγκεκριμένα:
• Ισόβια κάθειρξη για τον Ι. Σμπώκο, πρώην διευθυντή Εξοπλισμών που κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία, σε ισόβια ποινή κάθειρξης,
• Συνολική ποινή κάθειρξης 33 ετών (πρακτικά, 25 χρόνια) για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντ. Κάντα για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
• Ποινή κάθειρξης 20 ετών για τον Ν. Λεονταρίτη, πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ, για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε απιστία
Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά μόνο στον Αντ. Κάντα και στον Ν. Λεονταρίτη, επί τη βάση της ειλικρινούς μεταμέλειας. Δεν ίσχυσε το ίδιο και για τον Ι. Σμπώκο ο οποίος κρατείται ήδη για άλλη υπόθεση. Η υπεράσπισή του ζήτησε να ανασταλεί η ισόβια κάθειρξη, επισημαίνοντας οικογενειακά προβλήματα.
«Ο κ. Κάντας είναι σήμερα 74 ετών και με βάση το νόμο, έχει ακόμη 3,5 χρόνια να εκτίσει. Ο εντολέας μου δεν είναι ύποπτος φυγής. Ένας άνθρωπος που σκέφτεται τη φυγή δεν επιστρέφει 4 εκατ. που δεν ήξερε κανείς», ζήτησε ο συνήγορος του Κάντα.
Ο ίδιος τόνισε ότι «μία πλευρά της Δικαιοσύνης τον χρησιμοποιεί ως αποδεικτικό στοιχείο για μία σειρά υποθέσεων που καταθέτει ως μάρτυρας και μία άλλη πλευρά θα τον κρίνει ύποπτο φυγής και ότι είναι πιθανόν να διαπράξει νέα αδικήματα. Άρα όποιος μιλάει, πάει φυλακή ή όποιος μιλάει τυγχάνει ευεργετικής μεταχείρισης. Ποιό μήνυμα θέλετε να στείλετε; Αν στείλετε τον Αντ. Κάντα φυλακή, οι κατηγορούμενοι άλλων υποθέσεων γιατί να μιλήσουν; Εχει πρακτικη και ουσιαστική σημασία να στείλετε ένα μήνυμα».
Η υπόθεση αφορά σε ποσό ύψους 500.000 ευρώ που φέρονται να έλαβε από τον Πρ. Μαυρίδη ο Αντ. Κάντας για τα συστήματα τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής 2».
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιω. Σμπώκου για αναστολή, χαρακτηρίζοντας το ως «μη νομιμο».
Στις περιπτώσεις Κάντα και Λεονταρίτη χορηγήθηκε αναστολή στην έφεσή τους. Στους δύο καταδικασθέντες επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής τους τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα, και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ τους επέβαλε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για μία δεκαετία.