Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Ισπανία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης Πουτζδεμόν

Κατηγορίες για στάση, απόσχιση, αλλά και κατάχρηση δημόσιων πόρων, κατέθεσε τη Δευτέρα σε βάρος της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης η ισπανική εισαγγελία. Η καταδίκη για τόσο σοβαρές κατηγορίες ισοδυναμεί με πολυετή κάθειρξη.

Η τύχη του Κάρλες Πουτζδεμόν αγνοείται, μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας είναι άφαντος, τόσο από το γραφείο του προέδρου, όσο και από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του (Καταλανικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα – PDECAT) αλλά και από προγραμματισμένη συνεδρίαση υψηλόβαθμων στελεχών του PDECAT.

Σημειώνεται ότι η ισπανική εισαγγελία αναμένεται αυτές τις μέρες να ασκήσει διώξεις για «στάση» σε βάρος του Πουτζδεμόν, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο πολυετούς φυλάκισης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Nacional στο δημαρχείο της Ταραγκόνα κατέβασαν τα πορτρέτα του καθαιρεθέντος προέδρου.

Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου θα επαναφέρουν νόμιμη κυβέρνηση στην Καταλονία διεμήνυσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς ξεκαθαρίζοντας ότι για τη Μαδρίτη δεν υπάρχει πλέον καταλανική κυβέρνηση.

Εικόνα ότι οι καταλανικοί θεσμοί και η κυβέρνηση λειτουργούν κανονικά, παρά την καθαίρεσή τους από τη Μαδρίτη, θέλησαν να δώσουν τη Δευτέρα ορισμένα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού και του κρατικού μηχανισμού.

Η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαντέλ, ο υπουργός Επικρατείας και Αειφορίας Τζοσέπ Ρουλ, και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, παρότι αποπεμφθέντες, προσήλθαν κανονικά στα καθήκοντά τους, θέλοντας να δείξουν ότι αψηφούν την κεντρική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής η Μαδρίτη δεν έχει αντιδράσει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων