Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Ισπανία: Η μομφή ρίχνει τον Ραχόι και φέρνει τους σοσιαλιστές στην κυβέρνηση

Στην Ισπανία σήμερα κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση Ραχόι θα χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση με κατηγορίες οικονομικών σκανδάλων.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο 63χρονος πρωθυπουργός της Ισπανίας πιθανότατα θα ανατραπεί από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία της χώρας καθώς το κόμμα του έχει ήδη εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων που χρειάζεται για να περάσει την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι στη σημερινή ψηφοφορία.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παρέστη στην απογευματινή συνεδρίαση της Πέμπτης στο κοινοβούλιο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του πριν από τη σημερινή ψηφοφορία.

Λίγο πριν εξασφαλίσει τη στήριξη του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος (PNV) ο Σάντσεθ, απευθυνόμενος στον Ραχόι, είπε ότι έχει ακόμη τον χρόνο να φύγει από μόνος του και να αποφύγει τον «εξευτελισμό», να γίνει δηλαδή ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που θα ηττηθεί σε πρόταση μομφής.

«Είστε έτοιμος να παραιτηθείτε; Παραιτηθείτε σήμερα και φύγετε με τη θέλησή σας. Είστε παρελθόν, ένα κεφάλαιο της χώρας κλείνει», είπε στην ομιλία του.

Το PNV στήριζε τον Ραχόι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά αποφάσισε να αποσύρει αυτήν τη στήριξη αφού δεκάδες πρώην στελέχη και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για την ανάμιξή τους σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Σάντσεθ είπε ότι, εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία θα εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που πρότεινε ο Ραχόι. Θα προσπαθήσει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με τους ηγέτες της Καταλονίας.

Δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, το αριστερό Podemos, άλλο ένα μικρό βασκικό κόμμα και ένα κόμμα από τα Κανάρια Νησιά έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν τον Σάντσεθ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων