Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Ισπανία: Ο Ραχόι σχηματίζει νέα κυβέρνηση με εντολή του βασιλιά

Ο συντηρητικός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έλαβε σήμερα από τον βασιλιά την εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά την απόφαση των Σοσιαλιστών (PSOE) να άρουν το βέτο σχετικά με την ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Ραχόι, ο οποίος είχε χάσει στην πρώτη διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου, την 2η Σεπτεμβρίου, έχει πλέον εξασφαλίσει την επικράτησή του –το αργότερο την Κυριακή– χάρη στην αποχή των βουλευτών του PSOE, οι οποίοι ως τώρα καταψήφιζαν.

«Δέχθηκα το καθήκον αυτό και θα ζητήσω εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής», είπε ο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, βγαίνοντας από την ακρόασή του με τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄.

Τα μέλη των Σοσιαλιστών αποφάσισαν να απόσχουν έπειτα από το ξέσπασμα της εσωκομματικής κρίσης κατά την οποία ο πρώην ηγέτης τους, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αντιτασσόταν στον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας, αναγκάστηκε σε παραίτηση.

HTML tutorial

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων