Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας έδωσε στον Πέδρο Σάντσεθ, τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) την εντολή να ξεκινήσει συνομιλίες με τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.
Μιλώντας με τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά, ο Λόπεθ είπε ότι ο Σάντσεθ θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, πιθανότατα ακόμη και έναν μήνα, προτού να οργανωθεί η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Τα πράγματα πάντως δεν είναι τόσο απλά για τον Σάντσεθ. Με βάση το ισπανικό σύνταγμα, μετά την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του διάστημα δύο μηνών για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, τότε προκηρύσσονται εκ νέου εθνικές εκλογές. Σύμμαχος του Σάντσεθ στην προσπάθειά του να κερδησεί χρόνο είναι ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα, καθώς ο δευτερος έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει ελαφρώς τον ορισμό ημερομηνίας για τη συζήτηση, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση.
Στο διάστημα αυτό Σάντσεθ πρέπει να βρει συμμάχους. Η πρόταση των Podemos για κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας είναι μεν στο τραπέζι, όμως έχει ένα προαπαιτούμενο: το κόμμα του Ιγκλέσιας (τρίτο σε δύναμη) δεν δέχεται σε καμία περίπτωση συμμετοχή των Ciudadanos (τέταρτο σε δύναμη) σε τυχόν κυβερνητικό σχήμα.
Όμως, οι Σοσιαλιστές που έτσι κι αλλιώς δεν υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη την πρόταση συνεργασίας των Pοdemos, δεν απορρίπτουν τη συνεργασία με τους Ciudadanos.
Και δεν είναι μόνο αυτό: «Φυσικά θα μιλήσω και με το Λαϊκό Κόμμα» είπε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους μετά την ακρόασή του από τον βασιλιά.
O ίδιος ο επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, φρόντισε μετά τη δική του συνάντηση με τον βασιλιά να «υπενθυμίσει» ότι εκείνος έχει πολύ περισσότερα κοινά με τους Σοσιαλιστές (και τον Ραχόι) από ό,τι οι Podemos…
Yπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: από τη στιγμή που ένας πολιτικός θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και οριστεί η ημερομηνία που θα παρουσιαστεί στη Βουλή, ο χρόνος μετρά αντίστροφα: αν δεν πάρει την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης, η χώρα σε δύο μήνες οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες, στην Ισπανία υπάρχουν δύο ευκαιρίες στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης: στην πρώτη η κυβέρνηση ζητά την απόλυτη πλειοψηφία. Αν αποτύχει, επανέρχεται μετά από 48 ώρες για μια δεύτερη ευκαιρία σχετικής πλειοψηφίας.
Με τα σημερινά δεδομένα αυτό μπορεί να επιτευχθεί διά της αποχής κάποιου κόμματος από την β’ ψηφοφορία, ώστε να μην αθροίζονται αρκετά «κουκιά» κατά της κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ