Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Ισπανία: Υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τάσσονται 700 δήμαρχοι

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εμείς θα ψηφίσουμε» και «Ανεξαρτησία», περισσότεροι από 700 από τους συνολικά 948 δημάρχους της Καταλονίας, διατράνωσαν στη Βαρκελώνη την απόφασή τους να οργανώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, παρά τις δικαστικές διώξεις σε βάρος τους.

Η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι θα εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει κριθεί αντισυνταγματικό. Ωστόσο, πάνω από τα δύο τρίτα των δημάρχων της Καταλονίας έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα ανοίξουν τα κτήρια των δήμων για την ψηφοφορία που έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Οι δήμαρχοι που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης έψαλλαν τον καταλανικό ύμνο ενώ πλήθος διαδηλωτών, απ’ έξω, τους ενθάρρυνε φωνάζοντας «Είμαστε μαζί σας».

Την Τετάρτη, οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας διέταξαν τους εισαγγελείς της Καταλωνίας να κλητεύσουν τους δημάρχους που σκοπεύουν να συνεργαστούν «στην οργάνωση της παράνομης ψηφοφορίας» για να τους ασκήσουν διώξεις. Αν δεν ανταποκριθούν στην κλήτευση, μπορεί να συλληφθούν.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος συναντήθηκε με τους δημάρχους, απάντησε στις «απειλές» της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τονίζοντας: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη του λαού της Καταλωνίας». Την Παρασκευή, ο κ. Ραχόι, απευθυνόμενος στους αποσχιστές, είχε πει: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη της ισπανικής δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου λειτουργεί».

«Δεν είμαστε κακοποιοί», τόνισαν πολλοί δήμαρχοι, όπως ο 74χρονος Ζοσέπ Σόλε, από το χωριό Λα Μάσο, που έχει μόλις 300 κατοίκους. «Εδώ και πολλά χρόνια οι Καταλανοί ζητούν περισσότερη εξουσία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά», εξήγησε, υπερασπιζόμενος το δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Όπως είπε, παρά τον κίνδυνο να του ασκηθεί δίωξη, ο ίδιος «κοιμάται ήσυχος το βράδυ».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων