Κέρδη 5,6 δισ. το πρώτο τρίμηνο, 14% περισσότερα, παρά την πληρωμή 1,1 δισ. του έκτακτου φόρου που επέβαλε η κυβέρνηση εμφανίζουν οι Ισπανικές τράπεζες.
Το πρώτο τρίμηνο του 2023 κλείνει για τον τραπεζικό τομέα με κέρδη ρεκόρ παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν τον έκτακτο φόρο που επέβαλε η κυβέρνηση.
Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ισπανικές τράπεζες CaixaBank, Banco Santander, BBVA, Banco Sabadell, Bankinter και Unicaja εμφάνισαν κέρδη 5,6 δισ. ευρώ, σχεδόν 14% περισσότερα από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ενα ποσοστό που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο (36%) αν δεν είχαν αναγκαστεί να καταβάλουν τον έκτακτο φόρο.
Οι έξι διεθνείς τράπεζες έχουν πληρώσει 1,1 δισ. ευρώ για τον έκτακτο φόρο, ο οποίος επιβάλλεται μόνο στην εθνική επικράτεια -φορολογεί το περιθώριο επιτοκίου και τις καθαρές προμήθειες μόνο από τη δραστηριότητα στην Ισπανία. Διαφορετικά τα κέρδη τους (συμπεριλαμβανομένων και του εξωτερικού) θα είχαν εκτοξευτεί στο 62%.
Μάλιστα, τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς υπάρχει ακόμη μέρος του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων που συνδέονται με το Euribor που δεν έχει ακόμη ενημερώσει την πληρωμή του στη νέα τιμή του χρήματος (τα επιτόκια διαμορφώθηκαν στο 3,75% την Πέμπτη).
Αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 , αναμένεται άλλη μια σημαντική βελτίωση στα κέρδη των τραπεζών στην Ισπανία. Οι βασικές τράπεζες δεν κάνουν δηλώσεις μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, προσέφυγαν όμως στη δικαιοσύνη για την επιβολή της έκτακτης φορολογίας από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με βάση τα στοιχεία κερδών των τραπεζών τόσο με το κλείσιμο του 2022 όσο και με το πρώτο τρίμηνο του 2023 δικαιώνεται η άποψή της ότι “οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν πολύ απότομες λόγω των πληθωριστικών εντάσεων, οι οποίες αυξάνουν την τραπεζική δραστηριότητα στην Ισπανία ταχύτερα από ό,τι θα ήταν συνήθως.” Στην ουσία σηματοδοτεί αυτό που τον περασμένο Ιούλιο ο Πέδρο Σάντσεθ αποκάλεσε “κέρδη που έπεσαν από τον ουρανό” για τις τράπεζες και τις εταιρίες ενέργειας.
Στο περιθώριο επιτοκίου, όπου αντικατοπτρίζεται καλύτερα η εξέλιξη που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο, παρατηρείται μια εξαιρετική άνοδος: μεταξύ των εισηγμένων τραπεζών, το στοιχείο αυτό αυξήθηκε συνολικά περισσότερο από 40%, (δηλαδή 1,8 δισ.) Και μέρος του πιστωτικού χαρτοφυλακίου πρέπει πλέον να επανεκτιμηθεί στη νέα τιμή του χρήματος. Στην ουσία αν στην οικονομία δεν πάει κάτι στραβά, τότε οι τράπεζες περιμένουν άλλη μια πολύ καλή χρονιά, και μπορεί να ξεπεράσουν και το περσινό ρεκόρ σε ορισμένες περιπτώσεις.
Από τις έξι μεγάλες τράπεζες η Banco Santander είναι αυτή που απέκτησε τα περισσότερα κέρδη το πρώτο τρίμηνο (2,5 δισ. μόνο 1% περισσότερα από την ίδια περίοδο του 2022). Ακολουθεί η BBVA (1,8 δισ. σχεδόν 40% περισσότερα) και η CaixaBank (855 εκατ., 21% περισσότερο). Πίσω τους βρίσκονται οι Sabadell (205 εκατ.), Bankinter (184,7 εκατ.) και Unicaja (34,2 εκατ.). Μόνο η Sabadell και η Unicaja κατέγραψαν πτώση στα κέρδη, όμως αν εξαιρεθεί η επίδραση του νέου επιτοκίου, όλες θα είχαν σημειώσει αυξήσεις.
Πηγή: ertnews.gr