Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Ισραήλ: Άνοδος της δεξιάς πτέρυγας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Για χρόνια, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ κυριαρχούνταν από έναν σχετικά κεντρώο, φιλελεύθερο Τύπο. Κατά τη διάρκεια των πολεμικών χρόνων άλλαξε προς τα δεξιά, κατά τη διάρκεια περιόδων ειρήνης περισσότερο προς τα αριστερά. Αλλά τώρα τα στοιχεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως η Segal, καθώς και τα αντάρτικα κανάλια που ανήκουν στον δισεκατομμυριούχο των Ηνωμένων Πολιτειών και στον Ρεπουμπλικανικό δωρητή Sheldon Adelson, είναι όλο και πιο φυσιολογικά. Εκφράζουν περήφανα την πολιτική τους – και μεταδίδουν μια πιο θρησκευτική εθνικιστική και λαϊκιστική ατζέντα για το Ισραήλ.

Καθώς η εξέλιξη των μέσων αλλάζει το πρόσωπό τους στην αμερικανική πολιτική, το Ισραήλ βλέπει παρόμοια εξέλιξη. Ακριβώς όπως η Breitbart News και η Fox ανθίζουν από την προεδρία του Donald Trump, έτσι και στο Ισραήλ, τα κανάλια όπως το Channel 20 εξελίχθηκαν από την αντιολισθητική πολιτική που διαφωνούσε με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu σε ένα είδος συμβιωτικής σχέσης μαζί του και των πιο ακραίων απόψεών του.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί επισημαίνουν πως επιθυμούσα το αμερικανικό και το αντι-φιλελεύθερο, ισχυρό “κύμα” το οποίο στροβιλίζεται σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Το 2015, τα περισσότερα από τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ προέβλεπαν ότι ο Νετανιάχου θα έχανε τις γενικές εκλογές. Κέρδισε και δεν σταμάτησε να το θυμίζει ειρωνικά στους δημοσιογράφους από τότε. Αυτό συνέπεσε με την πλειοψηφία των Ισραηλινών που αισθάνονταν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν αναξιόπιστα, με αριστερές προκαταλήψεις, καθώς και αύξηση των τεχνολογικών και αγοραίων συνθηκών για πιο εμφανή παρτιζάνικα μέσα ενημέρωσης.

Έτσι, τα μέσα ενημέρωσης έχουν αλλάξει πολύ το 2017 αντανακλώντας τις εντάσεις που βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής και της κοινωνίας της χώρας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων