Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τετάρτη ότι διαθέτει ενδείξεις πως οι δυνάμεις του Σύρου Προέδρου, Bashar al-Assad, εξακολουθούν να διαθέτουν αρκετούς τόνους χημικών όπλων, δημοσιεύοντας σχετική έκθεση δύο εβδομάδες μετά από τη χημική επίθεση που επέφερε τον θάνατο 90 ατόμων στη Συρία.
Το Ισραήλ, μαζί με πολλές άλλες χώρες, κατηγορεί ευθέως το στρατό του Assad για τη χημική επίθεση. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Jean-Marc Ayrault, τόνισε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών θα φέρουν στην επιφάνεια απτές αποδείξεις γι’ αυτό τις επόμενες μέρες.
Επί της ουσίας, ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, στο πλαίσιο ενημέρωσης προς Ισραηλινούς δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «μερικοί τόνοι χημικών όπλων» παραμένουν στα χέρια των δυνάμεων του Assad.
Ορισμένες αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης κάνουν μνεία στον ανωτέρω αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας σύμφωνα με την ισραηλινή στρατιωτική διαδικασία, και τον φέρουν να συγκεκριμενοποιεί το απόθεμα αυτό σε 3 τόνους.
Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία του 2013 με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Συρία είχε αποδεχτεί να καταστρέψει το σύνολο του χημικού της οπλοστασίου.
Παράλληλα χθες, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) -ο διεθνής οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την αρμοδιότητα της καταστροφής των χημικών οπλοστασίων παγκοσμίως- υπογράμμισε σε δήλωσή του ότι στοιχεία αερίου σαρίν ή παρόμοιας απαγορευμένης τοξίνης χρησιμοποιήθηκε στη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου στην επαρχία Idlib της Συρίας.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαίωσαν ουσιαστικά τις προηγούμενες διαπιστώσεις των τουρκικών και των βρετανικών εργαστηρίων.
Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Avigdor Lieberman, δήλωσε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth του Ισραήλ στις 6 Απριλίου ότι ήταν «100% βέβαιος» για το γεγονός ότι η επίθεση «διατάχθηκε και σχεδιάστηκε άμεσα από τον Assad». Δεν εξήγησε, παρά ταύτα, πώς κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό.
Η Συρία, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Khan Sheikhoun. Ο Assad ειδικότερα φέρεται να δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας απέσυραν όλα τα χημικά τους όπλα το 2013 μετά τη συμφωνία που είχε συναφθεί τότε και δεν βρίσκονταν σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν ούτως ή άλλως.
Το Ισραήλ παρακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στενά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Κατά τα πρηγούμενα έτη της εξαετούς εμφύλιας διαμάχης, η χώρα παρέμενε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο, πραγματοποιώντας περιστασιακές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον όσων, όπως διατείνεται, διακινούσαν όπλα στους υποστηριζόμενους από τον Ιράν Λιβανέζους μαχητές της Χεζμπολάχ.
Πηγές: Reuters, Foreign Affairs