Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν τη Συρία, λέει η Δαμασκός

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

MSc in Crisis and Security Management

 

Η Συρία κατηγόρησε ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη για τον βομβαρδισμό δύο εγκαταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας την Κυριακή, μία κοντά στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, και τη δεύτερη σε μια πόλη κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η έκθεση της συριακής κρατικής τηλεόρασης χαρακτήρισε την επίθεση ως «μια επιθετική έξαρση». Ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έλαβαν χώρα κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και στην πόλη Dimas.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ανέφερε: «Ο ισραηλινός εχθρός επιτέθηκε στη Συρία στοχεύοντας δύο ασφαλείς περιοχές στην επαρχία της Δαμασκού, και συγκεκριμένα στην περιοχή Dimas και στον τομέα του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα. Από την πλευρά των Ισραηλινών αξιωματούχων δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο.

Αυτό που εικάζεται βέβαια, είναι ότι οι  βομβαρδισμοί ενδέχεται να είχαν ως στόχο τα ρωσικής κατασκευής βλήματα εδάφους-αέρος S300.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια ομάδα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρακολουθεί τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας μέσω ενός εκεί δικτύου ακτιβιστών, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού έπληξε μια αποθήκη, εντός της οποίας ήταν αδύνατο να διευκρινιστεί τι υπήρχε.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι περίπου 10 εκρήξεις έγιναν αισθητές έξω από μια στρατιωτική περιοχή κοντά στη Dimas. Χωρίς όμως να σημειωθούν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολλές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011. Ο Binyamin Netanyahu έχει επανειλημμένως απειλήσει να αναλάβει στρατιωτική δράση προκειμένου να αποτρέψει τη Συρία από το να μεταφέρει εξελιγμένα όπλα στον σύμμαχό της, τη Χεζμπολάχ, όπως χαρακτηριστικά διατείνεται.

Τον Ιούνιο, το Ισραήλ έπληξε στόχους εντός της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής εγκατάστασης, μετά από μια διασυνοριακή επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας  Ισραηλινός έφηβος. Το Ισραήλ δήλωσε εκείνη τη χρονική στιγμή ότι είχε πλήξει εννέα στρατιωτικούς στόχους εντός των συνόρων του βόρειου γείτονά της και επιβεβαίωσε «τα άμεσα χτυπήματα».

 Πηγές

Reuters

The Guardian

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων