Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ισραηλινές πόλεις εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε ως είθισται στο Τελ Αβίβ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές, τυλιγμένοι με ισραηλινές σημαίες, φώναζαν «Δημοκρατία» και συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης που επιμένει στην προσπάθεια να εφαρμόσει το σχέδιο παρά τη σθεναρή αντίσταση που συναντά.
Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η μεταρρύθμιση, με σκοπό να αυξηθεί η ισχύς της Κνέσετ (του κοινοβουλίου) έναντι αυτής των δικαστικών, είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί «καλύτερη ισορροπία μεταξύ των εξουσιών». Οι επικριτές της βλέπουν απειλή για τη δημοκρατία και φοβούνται πως ανοίγει τον δρόμο προς αυταρχική διακυβέρνηση.
Η πρώτη πτυχή της μεταρρύθμισης ήταν να περιοριστεί η δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις· η Κνέσετ την υιοθέτησε.
Η διαδικασία έχει ανασταλεί το τρέχον διάστημα, λόγω των θερινών διακοπών της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας· ο κ. Νετανιάχου έχει δεσμευτεί ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις για τα επόμενα στάδια.
Προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προγραμμάτισε νέα ακρόαση για τον επόμενο μήνα σχετικά με τις προσφυγές που έχουν γίνει κατά της τροποποίησης ενός νόμου που περιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες, ο πρωθυπουργός μπορεί να κριθεί ως μη επαρκής για την άσκηση των καθηκόντων του.
Μετά την πρώτη ακρόαση που έγινε την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο καθοδήγησε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να απαντήσουν στα επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία, ο νόμος δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, ώστε να μην θεωρηθεί ότι είναι καταρτισμένος για να εξυπηρετήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σε μία επικείμενη ακρόαση στις 28 Σεπτεμβρίου, η υπόθεση θα εκδικαστεί πάλι από διευρυμένη σύνθεση 11 δικαστών, έναντι της συνήθους σύνθεσης των τριών δικαστών, όπως ανακοινώθηκε.