Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Ισραήλ: Τέλος στη μακροχρόνια κρίση ~Σχηματίζεται κυβέρνηση μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντς

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε χθες τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του πρώην αντιπάλου του Μπένι Γκαντς, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πιο μακροχρόνια πολιτική κρίση στην ιστορία της χώρας.

Επειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα ενός έτους το Ισραήλ φαίνεται ότι πλέον θα αποκτήσει κυβέρνηση.Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις αμφισβητώντας τη νομιμότητα της συμφωνίας και κυρίως το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Νετανιάχου εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά. Ωστόσο χθες το βράδυ το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει και όλες τις προσφυγές.

«Δεν βρήκαμε κανέναν νομικό εμπόδιο στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου», αποφάνθηκαν οι 11 δικαστές.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Νετανιάχου θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού για τους πρώτους 18 μήνες της νέας κυβέρνησης και στη συνέχεια θα αναλάβει για ίδιο χρονικό διάστημα την πρωθυπουργία ο Γκαντς.

Οπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα υπουργεία θα μοιραστούν εξίσου μεταξύ των δύο κομμάτων, τα οποία δεσμεύθηκαν επίσης να συζητήσουν από τον Ιούλιο το σχέδιο προσάρτησης στο Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νετανιάχου και Γκαντς ορκίζονται στις 13 Μαΐου
Στη διάρκεια των συνεδριάσεών του την Κυριακή και τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο πρότεινε κάποιες αλλαγές στη συμφωνία και αμέσως το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, και το Μπλε- Λευκό, το κόμμα του Γκαντες, επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τις εφαρμόσουν.

Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να περάσει εύκολα από την Κνεσέτ, καθώς τα δύο κόμματα μαζί με τους εταίρους τους διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου.

Νετανιάχου και Γκαντς μάλιστα δεν περίμεναν καν την επίσημη έγκριση από την Κνεσέτ για να ανακοινώσουν ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων