Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Δε θα είχα δώσει σημασία στο δημοσίευμα αν δεν ήταν ενός πολύ σοβαρού δημοσιογράφου. Ο Γιώργος Δελαστίκ από τη στήλη του στο Έθνος μίλησε καθαρά για σχέδιο των τραπεζών να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση. Οι αποκαλύψεις του μιλούν για προσχεδιασμένο πόλεμο μεταξύ μεγάλων παραγόντων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι οποίοι «είναι κομματικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά».
Τι διακυβεύεται:
Ο Δελαστίκ παρατηρεί ότι οι τιμές των μετοχών των μεγάλων τραπεζών έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά ποσά ήδη πριν ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ως άλλη μια συνέπεια της οικονομικής πολιτικής του μνημονίου. Τώρα ο «μίνι πόλεμος» όπως τον αναφέρει ξεκινά με την περαιτέρω κατάρρευση των τιμών των μετοχών τους ως σύμπτωμα στην κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος ήταν να εξαγοραστούν οι τράπεζες αντί πινακίου φακής από τράπεζες του εξωτερικού.
Η κυβέρνηση, όμως, είναι ένας παράγοντας που χαλάει τη σούπα. Γνωρίζουμε ότι προεκλογικά ο Τσίπρας είχε πολλές φορές σημειώσει ότι μετά τις μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με χρήματα τα οποία το ελληνικό κράτος είχε δανειστεί, το τελευταίο κατέστη ουσιαστικά μεγαλομέτοχος, ο οποίος όμως δεν κάνει καμία χρήση του δικαιώματός του στην διοίκηση των τραπεζών. Έτσι είχε εξαγγείλει την είσοδο κάτω από κρατικό έλεγχο των ελληνικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν.
Οι όροι λοιπόν με τους οποίους γίνεται αυτός ο πόλεμος είναι η τεχνητή έλλειψη ρευστότητας από πλευράς τραπεζών που θα μπορούσε να προκαλέσει των πανικό του Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου. Ο Άρης Χατζηστεφάνου προσπαθώντας να ενώσει τα κομμάτια του παζλ αναδημοσιεύει τμήμα από ρεπορτάζ στο Κουτί της Πανδώρας, το οποίο αντιγράφουμε και εμείς εδώ:
«Βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται να παίζει πρώην οικονομικός αναλυτής της Alpha Bank, ο οποίος συναντήθηκε με ξένους οικονομικούς και τραπεζικούς αναλυτές, μερικές ώρες πριν αρχίσει η πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Το πρώην στέλεχος της τράπεζας,ο κύριος Μ.Μ, μετέφερε στους ξένους την πληροφορία πως οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ανασφάλεια και δεν μπορούν να εγγυηθούν καταθέσεις ή να αποτελούν ασφαλή επένδυση για κάποιον ξένο επενδυτή.
Οι ίδιες πληροφορίες δίνονται τηλεφωνικά και σε επιλεγμένους μεγάλους καταθέτες ως εμπιστευτικές πληροφορίες από το εσωτερικό της τράπεζας. Ανάμεσα στους αποδέκτες αυτών των κατευθυνόμενων πληροφοριών ήταν και στελέχη της Citi Bank στην Αθήνα, τα οποία μετέφεραν τις “εμπιστευτικές” πληροφορίες στο εξωτερικό. Λίγες ώρες αργότερα, τα funds άρχισαν να αποσύρουν χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες και να πέφτει το Χρηματιστήριο»
Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο που βάζει ο Δελαστίκ είναι ότι ο όρος ουσιαστικά που θέτουν οι τραπεζικοί παράγοντες είναι απλώς να παραμείνουν στις θέσεις τους. Άλλωστε δε θα είχαν πολλά επιχειρήματα για να μην παραιτηθούν αν τους ζητούνταν κάτι τέτοιο. Ο δημοσιογράφος μάλιστα τονίζει ότι «Δεν είναι ότι θέλουν (οι τραπεζίτες) να συνεχίσουν να ασκούν την πραγματική διοίκηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ώστε ως «εγκάθετοι» του Σαμαρά να υπονομεύουν συστηματικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ […]Άλλο είναι που τους καίει». Αυτό που τους «καίει» σύμφωνα με το δημοσιογράφο είναι ότι είναι πιθανό στελέχη της κυβέρνησης να έχουν πάρει χαμπάρι ενέργειες των τραπεζών που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια, είναι παράνομες και έχουν ως στόχο τον προσωπικό πλουτισμό των εν λόγω στελεχών.
Συνεπώς επίκειται συνέχεια στη συγκρουσιακή σχέση τραπεζών – κυβέρνησης, θέμα που ίσως ανεβάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου οικονομικών την έστω σταδιακή τοποθέτηση προσώπων της κυβέρνησης στις διοικήσεις των τραπεζών. Η συνέχεια επί της οθόνης.