Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Μετά από είκοσι χρόνια προπαρασκευαστικών βημάτων και απαραίτητης προετοιμασίας έφτασε μια ιστορική στιγμή για την εξερεύνηση του διαστήματος. Το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), θα επιχειρήσει να προσγειωθεί στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko. Απώτερος στόχος της αποστολής είναι να εγκατασταθεί στην επιφάνεια του κομήτη μια ρομποτική συσκευή, μεγέθους αντιστοίχου με ένα πλυντήριο, που θα πραγματοποιήσει μελέτες με τη συλλογή στοιχείων – μεταξύ των οποίων και δειγμα΄των από την επιφάνεια του κομήτη – και η οποία φέρει την αρχαία ονομασία «Φίλαι» (Philae).
Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από την γη είναι ανώμαλη και η λιγότερο επισφαλής τοποθεσία για προσγείωση που επιλέχθηκε ονομάστηκε «Αγκιλκία». Το πρώτο και σημαντικό μέρος της διαδικασίας αφορά τον αποχωρισμό του βάρους 100 κιλών οχήματος προσγείωσης «Φίλαι» από το βάρους τριών τόνων σκάφος «Ροζέτα», το οποίο και ακολουθεί την πορεία του κομήτη από τον Αύγουστο του 2014. Συνολικά για το εγχείρημα αυτό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα πάνω από 50 εταιρείες, 14 ευρωπαϊκά κράτη καθώς και η NASA, ενώ το κόστος της αποστολής έχει ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ. Αν όλα λειτουργήσουν βάσει σχεδίου, το Philae θα μεταδίδει εικόνες κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής του στον κομήτη. Αντίθετα, στην περίπτωση που το Philae δεν καταφέρει να έρθει σε επαφή με αυτόν, η αποστολή θα συνεχιστεί για τον επόμενο χρόνο με το σκάφος να ακολουθεί τον κομήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κομήτης, το μέγεθος του οποίου είναι παρόμοιο με αυτό του Mont Blanc έχει γκρεμούς και πλαγιές, ενώ η επιφάνειά του είναι διάσπαρτη με τρύπες και ογκόλιθους. Ακόμα, το ίδιο το υλικό της επιφάνειας θεωρείται ότι σε ένα βαθμό προσιδιάζει σε κάποιο υλικό με πυκνότητα όμοια αυτής του συμπιεσμένου χιονιού και της στάχτης του τσιγάρου.
Είναι γεμάτη με μόρια άνθρακα που θα μπορούσε να διατηρήσει το είδος των μορίων που έδωσε αφορμή για τη ζωή στη Γη όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες. Τη στιγμή της αποκόλλησης του «Φίλαι» από το «Ροζέτα» θα χαθεί η επαφή με το πρώτο και η οποία θα ανκτηθεί μόλις το «Ροζέτα» τεθεί σε τροχιά γύρω από τον κομήτη.
Πηγές
The Guardian
ESA