Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Ιστορική η παρουσία του Πατριάρχη, στην ενθρόνιση του νέου Πάπα

Στη Ρώμη βρίσκεται ήδη από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προκειμένου να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου Α΄. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά μετά το Μεγάλο Σχίσμα του 1054 που χώρισε τον Χριστιανισμό σε Δυτικό καθολικισμό και Ανατολική Ορθοδοξία, που ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα παραστεί σε τελετή ενθρόνισης.

Επίσης μετά από πρόσκληση του κ. Βαρθολομαίου, συνταξίδευσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αράμ, Γενικός Επίτροπος του Αρμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Στη συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη θα συμπεριληφθούν και οι Μητροπολίτες Ιταλίας Γεννάδιος, Περγάμου Ιωάννης και Μπουένος Αϊρες Ταράσιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ρώμη πυροδότησε αρνητικά σχόλια από «σκληροπυρηνικούς κύκλους» που κάνουν λόγο για «παραβίαση ιερών κανόνων της Εκκλησίας» και για «εκλατινισμό». Αντίθετα πιο μετριοπαθείς απόψεις θυμίζουν με νόημα πως η Ορθόδοξος Εκκλησία προσεύχεται αδιαλείπτως “υπέρ της των πάντων Ενώσεως”.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως η παρουσία του Πατριάρχη πέρα από την προφανή συμβολική σημασία της, θα είναι σημαντική στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών και μάλιστα όταν το Πατριαρχείο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του με την Τουρκία, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων