Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται την Πέμπτη σε μια «ιστορική συνεδρίαση» να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019.
Η αναμονή αυτή έχει οδηγήσει σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 0,83% ενισχύεται αυτήν την ώρα ο DAX,0στο +0,71% ο STOXX 600.
Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα στην ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ, για την ώρα, κάτι που «κολλάει» τη Fed κι ακόμη το τοπίο εκεί παραμένει «θολό».
Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ για τον Μάιο ήταν ελαφρώς υψηλότερος του αναμενόμενου, με τον γενικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 2,6% και τον πυρήνα στο 2,9%. Συν τοις άλλοις, η αύξηση των μισθών – ένα μέγεθος που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – επιταχύνθηκε εκ νέου το πρώτο τρίμηνο στο 4,7% μετά το 4,5% το δ’ τρίμηνο του 2023.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αλλαγές των επιτοκίων
Η ιστορία δείχνει ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προμηνύει καλά νέα για τις μετοχές. Από τη δεκαετία του 1980, οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύονται κατά 2% κάθε μήνα μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
Το ράλι σε διάστημα 12 μηνών τείνει να είναι πολύ ισχυρότερο όταν οι περικοπές συνοδεύονται από εύρωστη οικονομία.
Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να χάσουν, αφού είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις στον Stoxx 600 μέχρι στιγμής το 2024. Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. δήλωσαν ότι είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τους δανειστές, καθώς «η φάση της υπεραπόδοσης των κερδών μπορεί να τελειώνει».
Ωστόσο, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, βάσει πρόσφατων σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν φαίνεται πολύ πιθανή. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, χτύπησε καμπανάκι κατά των απανωτών μειώσεων των επιτοκίων εν μέσω παρατεταμένων κινδύνων για τον πληθωρισμό: «Ενώ μια τέτοια (μείωση) θα μπορούσε να δικαιολογηθεί βάσει δεδομένων και προβλέψεων, τα πράγματα είναι λιγότερο σίγουρα από εκεί και πέρα», είχε δηλώσει η Σνάμπελ στο Nikkei.
Επόμενο εμπόδιο σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο θα ήταν μια απόκλιση μεταξύ μεταξύ ΕΚΤ και Fed για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο, καθώς θα μπορούσε να έχει ισχυρές επιπτώσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό μέσω των τιμών για τα εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες.
Πηγή naftemporiki.gr