Σεισμός της τάξεως των 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στα ανοιχτά της Μυτιλήνης. Η σεισμική δόνηση έγινε στις 15:28 στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χλμ. Κατόπιν στις 15:34 σημειώθηκε κι άλλη σεισμική δόνηση 4,4 ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Όπως μετέδωσαν μάλιστα τα τοπικά Μέσα ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ έχουν αναφερθεί και καταρρεύσεις σπιτιών στο Πλωμάρι. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα πάντως ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη αλλά και τα Δαρδανέλια ενώ πληροφορίες τονίζουν ότι έγινε αισθητός και σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.
Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.
Σε πλήρη κινητοποίηση οι αρχές
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον σεισμό στη Λέσβο, διαβεβαίωσε την Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στο νησί, αφού -όπως γνωστοποίησε- υπάρχουν ελάχιστοι ελαφρά τραυματίες.
Ο αρμόδιος υπουργός είπε, ότι ειδικά κλιμάκια έχουν ήδη αναχωρήσει για το νησί, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
Επίσης, ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι το βράδυ αναχωρεί με τακτική πτήση, κλιμάκιο που θα ελέγξει τα σχολεία και προσέθεσε πως θα υπάρξει μέριμνα και για τους μαθητές των πανελλήνιων εξετάσεων.
Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης, αναγνώρισε και ο τομεάρχης υποδομών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας πως «αυτό είναι κάτι θετικό».
Στη Μυτιλήνη και ειδικότερα στη Βρισά Λέσβου μεταβαίνει εκτάκτως ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου βρίσκονται στο νησί προκειμένου να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.
Ισχυροί μετασεισμοί με επίκεντρο το Πλωμάρι
Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που συντάραξε τη Μυτιλήνη, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ προβλήματα εντοπίζονται και στο χωριό Βρισά της Μυτιλήνης με δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να σπεύδουν στο σημείο χωρίς όμως να μπορούν να πλησιάσουν καθώς από το σεισμό έχουν πέσει βράχια στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό και έχει «κοπεί» ο δρόμος.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης στην ΕΡΤ έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού..
Μάχη για τον απεγκλωβισμό της 45χρονης γυναίκας που έχει εγκλωβιστεί σε σπίτι που κατέρρευσε στο χωριό Βρισά δίνουν αυτή τη στιγμή (7 το απόγευμα) συνεργεία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα της όλης προσπάθειας δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούν να φτάσουν κάτω από τα ερείπια όπου θεωρείται ότι βρίσκεται η 45χρονη εγκλωβισμένη γυναίκα.
Ζημιές και στη Χίο
Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Χίο σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία όσο και από τον δήμο Χίου, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ανάλογη εικόνα δίνουν και οι δήμαρχοι Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος και Οινουσσών, Στέφανος Βογιατζής.
Ας σημειωθεί ότι στη Χίο, την ώρα της σεισμικής δόνησης ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) με περίπου 120 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου όπου και συνεδρίαζαν.
Τι λένε οι σεισμολόγοι για το μεγάλο σεισμό
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τον μεγάλο σεισμό μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι και στην Αθήνα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε: «Είναι 6 ρίχτερ, έχει κατέβει το βάθος στα 10 χιλιόμετρα, Είναι σίγουρα επιφανειακός, θα έχουμε προβλήματα, θα έχει μετασεισμούς. Ο σεισμός είναι σε θαλάσσια περιοχή, καταγράφουμε μετασεισμούς»
Στην ερώτηση αν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, απάντησε ότι «Η περιοχή μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Είναι σε διέγερση, η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς από αυτόν».
Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Ο κ Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης.