Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Ισχυρός σεισμός 8,3 ρίχτερ στη Χιλή

Ισχυρότατος σεισμός της κλιμακας των 8,3 ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικάνικο USGS, ταρακούνησε εχθές τη Χιλή στις 07.54 μ.μ.(τοπική ώρα). Ο σεισμός είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 228χλ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο και εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα σύμφωνα με το ίδιο αμερικανικό γεωλογικό κέντρο. Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή και στο Μπουένος Άιρες που απέχει 1.110χλ. από το επίκεντρο του σεισμού.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί οι θάνατοι 5 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές στην πόλη Ιγιαπέλ που απέχει μόνο 50χλ. από το επίκεντρο. Αμέσως εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, με αποτέλεσμα 1εκατ. άνθρωποι να εκκενώσουν προληπτικά τα σπίτια τους στις ακτές της χώρας. Παράλληλα εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλες τις ανατολικές ακτές της Λατινικής Αμερικής ακόμη και στη Νέα Ζηλανδία. Το πρώτο τσουνάμι χτύπησε την ακτογραμμή μόλις 25 λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση με το ύψος των κυμμάτων να ξεπερνά τα 3 μέτρα. Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας των ισχυρών μετασεισμών που πλήττουν την περιοχή αλλά και την ισχύ των προειδοποιήσεων για τσουνάμι.

Η περιοχή της Χιλής είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές όλου του πλανήτη. Αντίστοιχη σεισμική δόνησε, 8,8 ρίχτερ, είχε συγκλονίσει τη Χιλή και το 2010 όπου είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 500 άτομα και είχαν καταστραφεί πάνω από 220,000 σπίτια και εγκαταστάσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων