Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Το It Girl γυρίζει το χρόνο πίσω στα 80s

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Αν έχεις πιάσει “κασέτα” στα χέρια σου, αν το “Μινιόν” “χτυπά για σένα καμπανάκια” των παιδικών σου χρόνων κι αν δε συνδέεις το όνομα “Ανδρέας Παπανδρέου” αμυδρά με τον ΓΑΠ, τότε είσαι κι εσύ παιδί των 80s!

Θα μου πείτε τι με έπιασε Σαββατιάτικα με τις αναδρομές… Δεν ήταν ξεκάθαρα δική μου ιδέα, αφορμή στάθηκε η playmobil ρέπλικα του παλαιού “Αεροδρομίου Ελληνικού”, που την περασμένη βδομάδα έκανε τον γύρω των Media.

cassettes

HTML tutorial

Για όσους ακόμα αναρωτιούνται, η δεκαετία του 80 έχει εισβάλει “ξανά” στην πόλη μας! Disco balls, walkmans, βινίλ κολάνς και μπόλικη νοσταλγική διάθεση έχουν μαζευτεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για την έκθεση “GR80s: Η Ελλάδα του Ογδόντα”.

“Η Ελλάδα του Ογδόντα” είναι μια αναβιωτική θα έλεγε κανείς εμπειρία. Η έκθεση δεν περιορίζεται μόνο στα αντικείμενα, η ελληνική πολιτική σκηνή των 80s, ο τρόπος ζωής, οι τέχνες και η τεχνολογία ανασυστήνονται διαδραστικά στα 18 περίπτερα του χώρου.

moda

Όσοι βρεθήκαμε ήδη στην Τεχνόπολη ξεκάθαρα αισθανθήκαμε νοσταλγία ή, τουλάχιστον, έτσι μου φάνηκε βλέποντας τους υπόλοιπους επισκέπτες να εκπλήσονται ευχάριστα μπροστά στις γνώριμες φιγούρες και στα αντικείμενα. Δεν ξέρω, βέβαια, τι γνώμη σχημάτισαν οι νεώτεροι, οι γεννημένοι μετά τα 80s. Αν τα εκθέματα δε σου “χτυπούν καμπανάκια”, είναι εύκολο να χαθείς στο “χάος της πληροφορίας”!

Από τα πιο δυνατά σημεία ήταν η πιστή αναπαράσταση ενός διαμερίσματος του ογδόντα, στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να εισέλθει και να περιηγηθεί σε όλα τού τα δωμάτια, αλλά και τα πραγματικά οχήματα της δεκαετίας που βρίσκονται στους ανοιχτούς χώρους της Τεχνόπολης.

apartement

040bus

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στην ενότητα της “Πολιτικής”, αν και το πλήθος της πληροφορίας είναι δυσθεώρητο. Βρήκα αναφορές στα παλιά ψηφοδέλτια, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε μια “εικονική” διαδήλωση της εποχής, κατακλυσμένος από ψηφοδέλτια που ίπτανται, και στην ενότητα για τις “Έμφυλες ταυτότητες και τα δικαιώματα”.

afises

vizakia

ekloges

Παιδιά των 80s σπεύσατε, η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Μαρτίου!

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι,11854, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00,
Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 22.00

Φωτογραφίες: Γιώτα Μπουγά

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων